Times of Suriname

(UGogan ³7XUNiMe ]al teUUoUiste­n in AIUin XitUoeien nX al stUiMGeUs geneXtUali­seeUG´

-

TURKIJE - Het Turks offensief tegen de Koerdische militie YPG in het NoordSyris­che Afrin wordt volgens president Recep Tayyip Erdogan voortgezet totdat alle ‘terroriste­n’ zijn uitgeroeid. “Daarna maken we het daar weer leefbaar”, zei Erdogan gisteren. De vorige week zaterdag begonnen operatie Olijftak verloopt succesvol. De Turkse strijdkrac­hten en hun bondgenote­n van het Vrije Syrische Leger (FSA) brengen Afrin stap voor stap onder hun controle.

Erdogan wees erop dat de militaire operatie in Afrin ook naar andere gebieden in Noord-Syrië, die onder controle van de YPG staan, kan uitdijen. In de nu vier dagen durende operatie zijn 6 strijders ‘geneutrali­seerd’, zei Erdogan. Met ‘geneutrali­seerd’ bedoelen de Turkse strijdkrac­hten in de regel dat de tegenstand­er is gedood, maar het kan ook gewond of gevangen genomen betekenen. Erdogan voegde eraan toe dat het leger en de FSA in totaal zeven of acht martelaars te betreuren hebben. De operatie begon zaterdag met artillerie­geschut en luchtaanva­llen op YPG-stellingen. Zondag volgde een grondoffen­sief. YPG is de Syrische vleugel van de verboden Koerdische Arbeidersp­artij PKK, die door Turkije, de EU en de VS als terreurorg­anisatie wordt bestempeld. Erdogan zei over de YPG in zijn gebruikeli­jk scheldproz­a: “Dat zijn barbaren, moordenaar­s, dieven, verkrachte­rs. Dit zijn de nieuwe collaborat­eurs van de postmodern­e kruistocht­en.” Met de operatie beschermt Turkije niet alleen zijn grenzen, maar redt het de eer van de gehele mensheid.”

Uit protest tegen de Turkse invasie in Afrin roept de Koerdische koepelorga­nisatie Nav-Dem voor zaterdag op tot een grote demonstrat­ie in Keulen. De organisati­e heeft 1 .000 deelnemers aangemeld, maar het kunnen er ook enkele duizenden meer zijn, zei een politiewoo­rdvoerder vandaag. De ordedienst­en zullen massaal aanwezig zijn om een en ander in goede banen te leiden.

Nav-Dem (Demokratis­ches Gesellscha­ftzentrum der Kurden in Deutschlan­d) leunt volgens de Duitse binnenland­se veiligheid­sdienst aan bij de PKK, wiens leider Abdullah Öcalan in Turkije een levenslang­e gevangenis­straf uitzit. In september 01 had Nav-Dem in Keulen een Koerdisch festival georganise­erd met duizenden deelnemers. Er werd toen ook wederrecht­elijk met Öcalanvlag­gen gezwaaid. Dit tot grote ergernis van Ankara, dat de Duitse ambassadeu­r op het matje riep.

(HLN)

 ??  ?? De Turkse president Recep Tayyip Erdogan. (Foto: HLN.be)
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan. (Foto: HLN.be)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname