Times of Suriname

=ZDDU EHZDDNW %UXVVHO EHJLQW DDQ SURFHV WHJHQ WHUURULVW $EGHVODP

-

%5866(/ +HW %UXVVHOVH 3DOHLV YDQ -XVWLWLH LV PRUJHQ HHQ YDQ GH ]ZDDUVW EHZDDNWH JHERXZHQ WHU ZHUHOG *HGXUHQGH YLHU GDJHQ VWDDW QDPHOLMN 6DODK $EGHVODP WHUHFKW GH HQLJH RYHUOHYHQG­H YDQ GH MLKDGLVWLV­FKH WHUURULVWH­Q GLH LQ QRYHPEHU

HHQ UHHNV DDQVODJHQ LQ 3DULMV SOHHJGHQ HQ PHQVHQ GH GRRG LQMRHJHQ

Samen met een medeplich tige staat de gedurende enige tijd ‘meest gezochte terrorist in (uropa’ terecht vanwege een schietpart­ij op maart

in 9orst even onder %russel. Drie dagen later zou Abdeslam worden gearres teerd. De 9laamse krant Het Laatste Nieuws maakte een e[clusieve reconstruc­tie van wat er in 9oorst gebeurde. De veiligheid­smaatregel­en zijn ongekend. Abdeslam die aan )rankrijk werd uit geleverd en in aIwachting van zijn proces vastzit in een van de zwaarst bewaakte gevangenis­sen wordt speci aal voor dit proces elke dag heen en weer gereden. De terrorist zit tijdens het proces in het 1oord )ranse 9endin le ±9ieuil even onder /ille. 2mgeven door elite teams van de )ranse gendarme rie zal hij elke ochtend naar %russel worden gereden oI gevlogen. 3as op het laatste moment wordt gekozen. De %elgische autoritei ten houden rekening met alle mogelijke scenario’s. 9an een bevrijding­spoging door medeterror­isten tot een zelImoordp­oging van de beklaagde. :egen rond het 3aleis van -ustitie zijn aIgezet en boven de rechts zaal wordt gesurveill­eerd door politiehel­ikopters. ,n de rechtszaal zijn tachtig men sen aanwezig. 9ooral journa listen en vertegenwo­ordigers van organisati­es van slacht offers van de terreur. Abdeslam heeIt de )ranse nationalit­eit en is van 0arokkaans­e aIkomst. 2m dat hij als enige overleeIde is Abdeslam een sleutelfig­uur in dit proces. Hij is de enige overlevend­e van de aansla gen in 3arijs naar verluidt omdat zijn bomgordel deIect was en hij zichzelI niet kon opblazen.

Dat de jonge bewoner van de wijk 0olenbeek een le vensgevaar­lijke jihadist zou worden zagen weinigen aankomen. ,n %russel stond de latere terrorist bekend als kleine crimineel die op mei den joeg Ieestte veel dronk en hasj rookte. Samen met zijn broer runde Abdeslam zelIs enige tijd een bar. Dat veranderde nadat hij in krin gen van e[treme moslims verscheen.

Abdeslam zou een belang rijke rol hebben gespeeld in het plannen van de aansla gen op de 3arijse concertzaa­l %ataclan en caIps in de buurt. Abdeslams eigen advocaat verklaarde in dat zijn cliënt een ‘straatscho­ffie’ was ³met de intelligen­tie van een lege asbak´. 9ia Abdelhamid Abaaoud het later door de politie doodgescho­ten kop stuk in %elgië van de terreur beweging ,slamitisch­e Staat werd Abdeslam belangrijk. Hij zou ook in contact heb ben gestaan met de drie man nen die in maart een aanslag pleegden in de metro van %russel en op vliegveld Zaventem. (AD)

 ??  ?? Agenten verzamelen zich buiten bij popodium Bataclan in Parijs op 13 november 2015. (Foto:AD)
Agenten verzamelen zich buiten bij popodium Bataclan in Parijs op 13 november 2015. (Foto:AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname