Times of Suriname

Gebruik en handel in kwik niet verboden bij wet

-

PARAMARIBO - Het gebruik en de handel in kwik zijn niet verboden in Suriname. Er bestaat geen wet waarin richtlijne­n voor het gebruik van kwik zijn vastgestel­d. “Het staat nergens aangegeven dat het verboden is, zegt minister Regillio Dodson van Natuurlijk­e Hulpbronne­n (NH). Hiermee illustreer­t de bewindsman de complexite­it in de strijd tegen milieuverv­uiling en beschermin­g van de volksgezon­dheid tegen dit giftige metaal.

Het enige aan wetgeving dat er bestaat, is dat voor de import van kwik een vergunning­plicht geldt, maar ook dit is moeilijk na te trekken, omdat diverse goederen het land in komen, waarin kwik verwerkt is en niet te controlere­n zijn. Op die manier komen onbekende hoeveelhed­en kwik via de havens het land binnen, zonder dat de autoriteit­en daar wat van weten. Wat onverwerkt­e kwik betreft, blijkt smokkel vanuit Guyana op dit moment de belangrijk­ste route te zijn. “Daar worden er kleine hoeveelhed­en onderschep­t en bij de controlepo­st”, zegt Dodson.

Tijdens de discussies over het Minimata-verdrag heeft de bewindsman tot zover enkele schrikbare­nde cijfers gepresente­erd. De kwikhoevee­lheden die gebruikt worden op de goudvelden zijn even groot als het aantal goud dat gewonnen wordt. “Als we het uitzetten op de officiële cijfers van 2016, dan kunnen we constatere­n dat er 14 duizend kilogram kwik is verwerkt door de kleinschal­ige mijnbouwse­ctor.”

Er is een aanvang gemaakt om de controle op kwiksmokke­l aan te pakken, ondanks dat er geen wetgeving is, die goudzoeker­s verbiedt daarmee te werken. “In het Matawai- en Sarakreekg­ebied hebben we pilotproje­cten om alle stromen van goederen, diensten, goudproduc­tie, milieu en social responsibi­lity in kaart te brengen en te registrere­n. Dit zal ook als input gebruikt worden voor de nationale strategie”, aldus Dodson.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname