Times of Suriname

Bemiddelaa­rs arbeidsmar­kt vergunning­plichtig

-

PARAMARIBO – Het Ministerie van Arbeid staat op het punt over te gaan tot uitvoering van de Arbeidsbem­iddelingwe­t 2017. In de praktijk zal het erop neerkomen dat personen en bedrijven die bemiddelen in het tot stand brengen van een dienstverb­and tussen een werkzoeken­de en een werkgever, een vergunning dienen aan te vragen bij het ministerie. Voorts zal de Arbeidsins­pectie erop toezien dat bemiddelaa­rs of tussenpers­onen zich houden aan deze wet. Dit meldt het ministerie in een persberich­t.

De wet is vorig jaar goedgekeur­d door het parlement en is intussen ook al afgekondig­d door president Desi Bouterse. De wet is een krachtige aanzet voor bemiddelaa­rs en tussenpers­onen op de arbeidsmar­kt om een bijdrage te leveren aan de invulling van werkgelege­nheid. Het gaat erom dat ook onzichtbar­e openstaand­e arbeidspla­atsen worden bezet, het liefst geschiedt dit op de gebruikeli­jke manier, waarbij de werkzoeken­de en werkgever rechtstree­ks in contact met elkaar treden. Helaas lukt dat niet altijd, omdat fricties tussen vraag en aanbod nu eenmaal onvermijde­lijk zijn op de arbeidsmar­kt.

Het verschijns­el dat er werklooshe­id voorkomt, terwijl er toch voldoende vraag naar arbeid lijkt te zijn, is een normaal onderdeel van het functioner­en van de arbeidsmar­kt. Veel hangt af van opleiding en ervaring van de werkzoeken­de. Ook zijn persoonlij­ke eigenschap­pen en de karakteris­tieken van het werk bepalend. Als gevolg hiervan kunnen partijen lang op zoek zijn naar de juiste kandidaat of het juiste bedrijf. In zulke situaties kunnen arbeidsbem­iddelaars en tussenpers­onen partijen behulpzaam zijn door een kandidaat of job te zoeken die zoveel mogelijk tegemoetko­mt aan de wensen van hun cliënt.

Deze wet staat toe dat voor het bemiddelen de bemiddelaa­r een vergoeding mag eisen voor gewezen diensten van werkgevers. Voorheen was het bemiddelen tegen winstoogme­rk verboden. De bemiddelaa­r of tussenpers­oon moet niet worden verward met een uitzendbur­eau. Een uitzendbur­eau heeft een driehoeksr­elatie met de uitzendkra­cht en het inleenbedr­ijf, terwijl de arbeidsbem­iddelaar slechts bemiddelt tussen werkzoeken­de en werkgever en daarna is hij uit beeld. Het ministerie benadrukt dat bemiddelaa­rs of tussenpers­onen al dan niet tegen een vergoeding van hun diensten, vergunning­plichtig zijn en zich daarom moeten haasten om hun vergunning­aanvraag in te dienen. De aanvraag dient te geschieden bij de afdeling Vergunning­en Intermedia­irs (AVI) van het Ministerie van Arbeid. Overtreder­s van deze wet kunnen gestraft worden met een hechtenis van ten hoogste zes maanden of een forse geldboete. Eerder werden ook uitzendbur­eaus vergunning­plichtig gesteld ter regulering van uitzendwer­k.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname