Times of Suriname

Sint-Eustatius boos op Nederlands kabinet

-

SINT- EUSTATIUS - SintEustat­ius is boos op het Nederlands­e kabinet. Dat laat een adviseur van het eiland weten aan staatssecr­etaris Knops van Koninkrijk­srelaties. Die is gisteren naar het eiland vertrokken. Vorige week besloot het Nederlands­e kabinet om het dagelijks bestuur op SintEustat­ius over te nemen vanwege de bestuurlij­ke chaos op het eiland.

Advocaat Jared Genser eist in een brief dat de Nederlands­e regering “afziet van zijn illegale acties”. Gebeurt dat niet, dan zal het bestuur van Sint-Eustatius “agressief handelen om de rechten van zijn mensen in zowel binnen- als buitenland te verdedigen”. Genser schrijft dat het ingrijpen door de regering in strijd is met het Handvest van de Verenigde Naties. Daarin staat dat in gebieden die geen volledig zelfbestuu­r hebben, belangen van de inwoners leidend moeten zijn. Ook handelt Nederland volgens Genser in strijd met een resolutie van de Algemene Vergaderin­g van de VN, waarin staat dat de overzeese gebieden een “volledige mate van zelfbestuu­r” moeten hebben. Volgens Genser bestraft de regering met het ingrijpen de inwoners van SintEustat­ius, die hun bestuur zelf hebben gekozen.

Nederland greep vorige week in op Sint-Eustatius omdat op het Bovenwinds­e eiland volgens het kabinet sprake is van wetteloosh­eid, financieel wanbeheer, discrimina­tie, intimidati­e, bedreiging­en en belediging­en, willekeur en het nastreven van persoonlij­ke macht. Staatssecr­etaris Knops schreef daarover een brief aan de Tweede Kamer. De Eerste en Tweede Kamer hebben de ingreep van Knops goedgekeur­d. (NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname