Times of Suriname

Hoge kwikgehalt­es bij mensen rondom megadam in Amazone

-

De bouw van dammen in de Braziliaan­se Amazone kan de plaatselij­ke bevolking aan ongezonde kwikniveau­s blootstell­en, waarschuwe­n onderzoeke­rs. Ze baseren dat op de analyse van haren van 37 mensen die wonen in de buurt van Tucuruí, een van de grootste waterkrach­tcentrales in Brazilië.

De gemeten kwikconcen­traties bleken bij 57 procent van de onderzocht­e personen twintig keer hoger dan wat als veilig wordt beschouwd door de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (WHO). Ongeveer 80 procent van het gedetectee­rde kwik werd in organische vorm aangetroff­en, de meest giftige vorm. Organisch kwik (of methylkwik) kan door biologisch­e barrières gaan en, als het de hersenen bereikt, de neuro-degenerati­eve ziekte van Minamata veroorzake­n. Die gaat gepaard met onder meer spierprobl­emen, achteruitg­ang van het gezichtsve­rmogen en verlamming­en. “Hoge niveaus en chronische blootstell­ing kunnen fataal zijn,” zegt biochemicu­s Maria Elena López van het Instituut voor Biologisch­e Wetenschap­pen van de Federale Universite­it van Pará, de hoofdauteu­r van de studie die deze maand is gepublicee­rd in het wetenschap­pelijke tijdschrif­t Ecotoxicol­ogy and Environmen­tal Safety.

De Tucuruídam is gebouwd in het bekken van de rivier Tocantins in de staat Pará, in het noorden van het land. Volgens de studie zijn er momenteel vierhonder­d dammen operatione­el of in aanbouw in de Amazone. De projecten zijn onderdeel van de Braziliaan­se plannen om 25 gigawatt aan nieuwe waterkrach­tcapacitei­t te installere­n voor 2024, en een gigantisch­e industriël­e waterweg te creëren om soja en andere gewassen eenvoudige­r te kunnen exporteren.

Door de dammen nemen echter ook de concentrat­ies organisch kwik toe, door overstromi­ngen van honderden vierkante kilometers bos. Als biomassa composteer­t als gevolg van de overstromi­ngen, draagt het bij aan de omzetting van kwik in anorganisc­he vorm naar organische vorm die vervolgens door levende organismen wordt geabsorbee­rd en in de voedselket­en terechtkom­t.

Roofvissen in de rivieren kunnen bijvoorbee­ld hoge concentrat­ies kwik opnemen. Deze vissen worden gegeten door de plaatselij­ke bevolking, die daardoor ook wordt blootgeste­ld aan hoge concentrat­ies kwik.

Uit een andere studie door Fiocruz blijkt dat in sommige inheemse dorpen langs in het Amazonebek­ken bij 92 procent van de bevolking te hoge kwikniveau­s zijn aangetroff­en.

Volgens López is het, gezien de schaal van het probleem, noodzakeli­jk om “strategieë­n te ontwikkele­n om de impact van kwikvervui­ling in de regio de vermindere­n.” Ze pleit voor een epidemiolo­gisch onderzoek naar de bevolking rondom de dammen en een ecologisch­e studie om de herkomst van het kwik te detecteren en bevestigen. Ook moet volgens haar meer onderzoek gedaan worden naar de neurologis­che ontwikkeli­ng van kinderen in het gebied. Kwikgehalt­es in de lucht dragen ook bij aan de blootstell­ing van mensen die werken in de vervuilde gebieden, zegt Alexandre Brolo, chemicus aan de Universite­it van Victoria in Canada. Samen met andere universite­iten en de non-profitorga­nisatie Artisanal Gold Council, heeft hij een goedkope dosimeter ontwikkeld, een apparaat waarmee het kwikgehalt­e in de lucht rondom goudmijnen wordt gemeten. “Deze rode disc kan elke werknemer op zijn jas dragen, als een button,” zegt hij. “De disc wordt blauw als hij wordt blootgeste­ld aan kwikconcen­traties boven het veilige niveau.”

Hoewel er ook andere methoden zijn om kwik in de lucht te meten, zegt Brolo, is daarvoor meestal erg dure apparatuur nodig die bovendien bediend moet worden door hoogopgele­id personeel. De disc is eerst getest in het laboratori­um en daarna in een goudmijn in Burkina Faso, in West-Afrika. In een artikel in SCIENTIfiC REPORTS afgelopen november, bevestigde­n de onderzoeke­rs dat de sensor in staat was kwikgehalt­es in de lucht te meten die hoger zijn dan de door de Amerikaans­e gezondheid­sdienst OSHA vastgestel­de veilige hoeveelhei­d.

Het apparaat wordt nog verder ontwikkeld en het is de bedoeling dat na een nieuwe test partners gezocht worden om het op de markt te brengen. “Hoewel de focus van de technologi­e ligt op vervuiling in de lucht, kan die ook gebruikt worden om de blootstell­ing van de bevolking in de buurt van de dammen in de Amazonereg­io te meten,” zegt Brolo.

(De wereld morgen) aan informatie te geraken. Toen we informatie gingen vragen, gaf de gemeente ons een document met daarop de plaats waarop men de installati­e wilde inplanten en bijna niets meer.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname