Times of Suriname

Patagonisc­h stadje slaat alarm over plan voor enorm oliestort

-

In Patagonië, in Argentinië, heerst grote ongerusthe­id over de komst van een enorme stortplaat­s voor olieresten. De vrees bestaat dat er radioactie­f materiaal terechtkom­t en het grondwater vervuild raakt.

Catriel was niet meer dan een dorp toen er in 1959 een olieveld werd ontdekt. Vandaag telt het stadje, op 1.000 kilometer ten zuidwesten van Buenos Aires, dertigduiz­end inwoners.

In 2016 kondigde het gemeentebe­stuur de komst aan van een 300 hectare grote stortplaat­s voor de onbruikbar­e resten van lokale oliewinnin­g.

Het stadje raakte verdeeld over de kwestie. De tegenstand­ers slaagden er in november vorig jaar in Catriel een beschermde status te geven via een aanpassing van het Gemeenteli­jke Charter, de hoogste lokale wetgeving. Een keer om de 25 jaar moet dat Charter hervormd worden. De hervorming­scommissie wordt telkens via een bijzondere volksraadp­leging verkozen. De oppositiep­artijen sloegen daarbij de handen in elkaar en namen een verbod op vervuilend­e installati­es op in de hervormde tekst. De burgemeest­er noemde de tegenstand­ers “beschamend” en stapte naar de rechter. Door het Gemeenteli­jke Charter aan te passen waren de tegenstand­ers hun bevoegdhei­d te buiten gegaan, zei hij. Een verdict is nog niet gevallen.

“We zijn zeer bezorgd over de impact die de installati­e kan hebben en proberen de mensen daarvan bewust te maken,” zegt Natalia Castillo van de Asamblea Socio Ambiental de Catriel, het actiecomit­é dat zich tegen het project verzet. “Het probleem is dat veel mensen hier in de olie-industrie werken en zich liever niet in deze zaak mengen.”

“Het was op elk moment bijna onmogelijk voor ons om

“De milieuverg­unning werd door de provincial­e overheid toegekend,” antwoordt burgemeest­er Carlos Johnston. “Het is mogelijk dat er tot nog toe te weinig informatie is gegeven aan de bevolking, maar we stellen het werk van de milieuorga­nisaties op prijs en zijn bereid om in dialoog te gaan want dit project is noodzakeli­jk.” Johnston verzekert dat de stortplaat­s alleen voor resten uit Catriel en andere gemeenten uit de provincie Río Negro is bedoeld. Milieuorga­nisaties betwijfele­n dat. De omvang van het project is zo groot dat er ook olieresten van elders zullen worden opgeslagen.

Catriel ligt in het zogeheten Neuquinabe­kken, het belangrijk­ste olie- en gasgebied van het land, niet ver van Vaca Muerta, het enorme olie- en gasveld waarmee Argentinië opnieuw een grootmacht voor fossiele brandstoff­en wil worden. De laatste twintig jaar is de Argentijns­e olieproduc­tie op de terugweg waardoor het land brandstof moet invoeren.

Beschamend

(De wereld morgen/Foto:

MO* Magazine)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname