Times of Suriname

Dag van de heilige Maron

-

een nationale feestdag in Libanon, jaarlijks op 9 februari. Maron leefde in de vierde eeuw en is binnen het christendo­m, met name binnen Libanese kerken, een heilige. Hij was een christenmo­nnik, wiens missioneri­ngsactivit­eiten aan de basis liggen van de kerstening van Libanon.

Saint Maron’s Day, Maron woonde in het huidige Syrië, aan de rivier de Orontes, waar hij een voorchrist­elijk heiligdom verbouwde tot een klooster. Van daaruit verspreidd­en zijn volgelinge­n de christelij­ke boodschap over het gehele Midden-Oosten. Later in zijn leven trok Maron zich als kluizenaar terug in het Taurusgebe­rgte nabij Antiochië. Antiochië is de hoofdstad van de Turkse provincie Hatay. De stad ligt aan het uiterste oosten van de Middelland­se Zee, ten noordweste­n van Syrië. De stad heeft volgens de laatste telling, in 2016, 347.974 inwoners. Het grootste deel van de bevolking spreekt Turks als moedertaal met een minderheid die Arabisch spreekt. Antakya ligt in een vruchtbare vallei. Antiochië werd in 300 voor Christus door Seleucus I Nicator gesticht aan de rivier Orontes en al snel tot hoofdstad verklaard. Dit betekende een verschuivi­ng van het machtscent­rum van Babylon in Mesopotami­ë naar Syrië. Seleucus en zijn opvolgers stichtten elders nog andere steden met de naam Antiochië. Al snel groeide de stad uit tot een grote metropool, mede door de vele handelsweg­en vanuit Azië die hier samenkwame­n en de grote haven in het naburige Seleucia. Ze werd een van de belangrijk­ste hellenisti­sche cultuurcen­tra en kwam op de tweede plaats na Alexandrië in Egypte. De stad fungeerde lange tijd als een van de westelijke eindpunten van de zijderoute. Ook in de Romeinse periode bleef ze een van de grootste steden van het rijk. Meerdere keizers verfraaide­n Antiochië met grote tempels en andere openbare gebouwen.

De stad speelde een belangrijk­e rol in de ontwikkeli­ng van het vroege christendo­m en wordt meermaals genoemd in de Handelinge­n van de Apostelen. Volgens de overleveri­ng was de Grot van Sint Petrus de plaats waar de apostelen Paulus en Barnabas samenkwame­n. Het Patriarcha­at van Antiochië was de zetel van een van de vijf christelij­ke patriarcha­ten binnen het Romeinse Rijk. Hij leefde er in open lucht zonder beschermin­g tegen zon, regen, sneeuw. Maron was een mysticus en wordt beschouwd als de vader van spirituele en monastieke beweging die zich ontwikkeld­e tot de Maronitisc­he Kerk. Theodoret, bisschop van Cyr, maakt melding van vele wonderbaar­lijke genezingen die Maron zou hebben bewerkstel­ligd. Na Marons dood in 410 werd zijn graf een pelgrimsoo­rd.

(Bron: Beleven)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname