Times of Suriname

Noord-Korea houdt bescheiden militaire parade

-

NOORD- KOREA - In Noord-Korea is gisteren een grote militaire parade gehouden zonder dat die uitgebreid door de media is uitgezonde­n. De parade ter gelegenhei­d van de verjaardag van het leger was een dag voor de opening van de Olympische Winterspel­en in Zuid-Korea, waar ook Noord-Koreanen naartoe zijn. Circa 13.000 militairen namen deel aan de parade die door circa 50.000 mensen werd aanschouwd. Sommige waarnemers vermoeden dat dictator Kim Jong-un zo vlak voor de spelen niet te veel aandacht wil trekken met militairen, zeker niet nu de spanningen tussen het stalinisti­sche Noord- en westerse Zuid-Korea dankzij het sportfesti­jn wat zijn afgenomen. Aanvankeli­jk was er niets van de parade in de staatsmedi­a te zien, maar later op de dag toonde de televisie toch wat beelden. Zo was te zien dat onder anderen de dictator en zijn vrouw Ri Solju aanwezig waren, berichtte persbureau Yonhap vanuit Seoul.

Het was volgens waarnemers naar Noord-Koreaanse maatstaven een erg bescheiden militaire optocht die circa anderhalf uur in beslag nam. De vorige parade was half april. Die was veel groter en duurde bijna drie uur. De parade werd toen zoals gebruikeli­jk helemaal live uitgezonde­n. Behalve sporters en een onderminis­ter stuurt Kim ook zijn zus Kim Yo-jong naar de Olympische Spelen in Pyeongchan­g en Gangneung. Zij komt naar verwachtin­g vrijdag in een privévlieg­tuig aan.

De Zuid-Koreaanse regering heeft laten weten dat zij hoogstwaar­schijnlijk ook met de president van Zuid-Korea zal lunchen. Zij is de eerste uit de familie of dynastie die sinds 1949 over Noord-Korea heerst, die het Zuid-Korea van na de Koreaanse oorlog (1950-1953) bezoekt. In Gangneung is de uit 46 personen bestaande NoordKorea­anse sportdeleg­atie gister officieel welkom geheten. Daarbij werden ZuidKoreaa­nse volksdanse­n uitgevoerd en speelde ook een vrouwelijk­e muziekkape­l uit Noord-Korea. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname