Times of Suriname

Erdogan, Poetin en Rohani overleggen in Istanboel na nieuw geweld in Syrië met 22 burgerdode­n

-

SYRIË - De Syrische luchtmacht heeft opnieuw een rebellenge­bied in de omgeving van de hoofdstad Damascus aangevalle­n en volgens het Syrisch Observator­ium voor Mensenrech­ten (SOHR) minstens 22 mensen gedood. Bij de zware bombardeme­nten in het gebied rond Oost-Ghouta raakten zeker 125 mensen gewond, aldus de SOHR. De afgelopen drie dagen zijn bij aanvallen op Oost-Ghuta meer dan 170 mensen omgekomen, onder wie een veertigtal kinderen. Regeringst­roepen hebben het vooral door islamistis­che rebellen gecontrole­erde gebied volledig omsingeld. Rond de 400.000 mensen zijn compleet van de buitenwere­ld afgesneden. Volgens hulporgani­saties is de humanitair­e situatie dramatisch.

In een poging om een eind te maken aan alle geweld in Syrië willen de staatshoof­den van Rusland, Iran en Turkije voor een nieuw topoverleg samenkomen in Istanboel. Dat meldde het Turkse persbureau Anadolu vandaag na een telefoonge­sprek tussen de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en Kremlinbaa­s Vladimir Poetin.

Een datum voor het overleg tussen beide staatshoof­den met de Iraanse president Hassan Rohani in de grootstad Istanboel aan de Bosporus werd nog niet genoemd. Moskou deelde enkel mee dat Poetin en Erdogan zich hadden uitgesprok­en voor een voortzetti­ng van de samenwerki­ng tussen de drie landen in het Syrisch conflict. De laatste keer dat de drie presidente­n rond de vergaderta­fel samenzaten, dateert van november vorig jaar in de Russische badplaats Sotsji aan de Zwarte Zee.

Rusland en Iran steunen de Syrische president Bashar alAssad, Turkije daarentege­n de oppositie. De drie landen zijn de borgmachte­n in het zogeheten Astana-proces. Bij de onderhande­lingen in de Kazachse hoofdstad Astana ging het vooral over een wapenstils­tand in Syrië.

Anadolu meldde vandaag dat het tijdens het telefoontj­e tussen Erdogan en Poetin vooral ging om de situatie in de Syrische regio’s Afrin en Idlib. In de door rebellen gecontrole­erde provincie Idlib waren de drie borgmachte­n in Astana immers een zogeheten de-escalatiez­one overeengek­omen. Desondanks wordt er zware strijd geleverd tussen regering en rebellen. En Turkije is in Afrin op 20 januari een offensief begonnen tegen de Koerdische milities van de YPG. (HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname