Times of Suriname

Advocaat Abdeslam vraagt vrijspraak voor schietpart­ij Brussel

-

BELGIË - De advocaat van terreurver­dachte Salah Abdeslam heeft vrijspraak gevraagd voor het aandeel van de 28-jarige Fransman in een schietpart­ij in Brussel waarbij drie agenten gewond raakten. Het strafonder­zoek is onrechtmat­ig, omdat taalwetgev­ing is overtreden, betoogde raadsman Sven Mary gisteren voor de Brusselse rechtbank.

De beslissing om een onderzoeks­rechter gespeciali­seerd in terrorisme aan te stellen, was in het Frans opgesteld. De wet schrijft volgens Mary voor dat dat in dit geval in het Nederlands had moeten gebeuren. Het onderzoek zou daarom nietig zijn. Om onduidelij­ke redenen had Abedeslam afgezegd voor de zitting van gisteren. Het Openbaar Ministerie eiste maandag op de eerste zittingsda­g twintig jaar celstraf tegen hem en een medeverdac­hte. Abdeslam beriep zich op zijn zwijgrecht, maar zei wel de rechtbank niet te erkennen.

De in Brussel opgegroeid­e Fransman geldt als de enige overlevend­e terrorist van de aanslagen in Parijs, waarbij in november 2015 130 doden vielen. Wanneer hij daarvoor wordt berecht is nog onbekend.

De schietpart­ij waar Abdeslam voor terecht staat vond drie dagen voor hun arrestatie plaats in Vorst. Vier Belgische en twee Franse agenten wilden aan een huiszoekin­g beginnen, maar werden direct onder vuur genomen.

In de uren daarna volgden nog meer schotenwis­selingen. Uiteindeli­jk wist een scherpschu­tter één van de terroriste­n in het huis dodelijk te raken. Abdeslam wist te ontkomen, maar werd drie dagen later alsnog aangehoude­n in de nabije gemeente Molenbeek. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname