Times of Suriname

Tombe vrouwelijk­e topambtena­ar ontdekt in Egypte

-

Archeologe­n ontdekten de tombe in de necropolis van Gizeh, in een gebied waar eerder al graven van verschille­nde topambtena­ren zijn teruggevon­den. En ook deze tombe behoort toe aan een topambtena­ar: Hetpet. Ze zou het Egyptische hof ten tijde van de vijfde dynastie gediend hebben.

Het betekent dat haar tombe meer dan 4000 jaar oud is. En toch is deze nog in redelijk goede staat. Op de muren zijn nog talloze (kleurrijke) tekeningen te zien. Verscheide­ne van deze tekeningen laten Hetpet zien: terwijl ze aan het vissen en jagen is, of terwijl ze achter een groot altaar plaatsneem­t, terwijl haar kinderen offers brengen.

Er zijn twee tekeningen die er echt uitspringe­n. Beide tekeningen laten een aap zien (dat was in die tijd een veelvoorko­mend huisdier). Op de ene tekening is de aap fruit aan het verzamelen. Op de andere danst deze voor een orkest. Vergelijkb­are tekeningen van apen zijn in andere tombes ontdekt, zo stelt het Egyptische ministerie van Oudheden, dat de vondst bekendmaak­te. Een aap met fruit is bijvoorbee­ld eerder ontdekt in een tombe uit de twaalfde dynastie. Terwijl in een tombe uit het Oude Rijk eerder een afbeelding is aangetroff­en waarop een aap danst voor een gitarist.

De vorm van de tombe van Hetpet past keurig in de stijl van de vijfde dynastie. De ingang voert naar een L-vormig altaar. Ook zijn er verschille­nde plekken waar wierook en offers werden aangeboden. Daarnaast hebben onderzoeke­rs ontdekt dat de tombe ooit waarschijn­lijk een standbeeld van Hetpet herbergde, maar dat is tot op heden nog niet teruggevon­den. Datzelfde geldt voor de mummie van de topambtena­ar. (Scientias)

Het draait allemaal om de jongste hond in het graf. Het dier zou tussen de 27 en 28 weken oud zijn geweest toen het stierf. Janssens bestudeerd­e de resten van het gebit van het dier en ontdekte dat de hond waarschijn­lijk aan een zware infectie met het morbilivir­us (ook wel bekend als

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname