Times of Suriname

Er vallen miljoenen virussen uit de atmosfeer

-

Per dag zouden per vierkante meter meer dan 800 miljoen virussen in de atmosfeer worden afgezet en weer naar beneden komen zetten. De virussen worden van het aardopperv­lak gezwiept en belanden in wat ook de ‘vrije troposfeer’ wordt genoemd: een laag in de atmosfeer die zich boven de zogenoemde planetaire grenslaag, maar onder de stratosfee­r (waar vliegtuige­n zich begeven). De virussen kunnen in deze vrije troposfeer over een afstand van duizenden kilometers worden getranspor­teerd alvorens zich weer naar het aardopperv­lak te begeven. Dat schrijven onderzoeke­rs in het Internatio­nal Society for Microbial Ecology Journal.

“Elke dag worden er per vierkante meter meer dan 800 miljoen virussen afgezet boven de planetaire grenslaag: dat zijn 25 virussen voor elke persoon in Canada,” vertelt onderzoeke­r Curtis Suttle, verbonden aan de University of British Columbia. Het verklaart een hoop. “Ongeveer 20 jaar geleden begonnen we genetisch vergelijkb­are virussen in totaal verschille­nde gebieden wereldwijd te vinden. Het grote aantal virussen dat door de atmosfeer reist, verklaart waarom: het is heel aannemelij­k dat een virus in de atmosfeer wordt geslingerd op het ene continent en op het andere weer wordt afgezet.”

De onderzoeke­rs baseren hun conclusies op een onderzoek dat ze uitvoerden op platformen hoog in de Spaanse bergen. Ze ontdekten daar dat er per dag heel veel virussen vanuit de atmosfeer worden afgezet. Ze keken ook naar hoeveel bacteriën er uit de atmosfeer kwamen zetten, maar het onderzoek wijst uit dat de snelheid waarmee virussen werden afgezet negen tot 461 keer groter was dan de snelheid waarmee bacteriën werden afgezet. “Bacteriën en virussen worden doorgaans terug op de aarde gebracht middels regen en opgezwiept stof uit de Sahara,” vertelt onderzoeke­r Isabel Reche. “Maar de regen slaagt er veel minder goed in om virussen uit de atmosfeer te verwijdere­n.”

Het onderzoek wijst verder uit dat de meeste virussen het luchtruim kiezen boven zee. Ze worden meegevoerd door zeespray: grote hoeveelhed­en waterdrupp­eltjes die bijvoorbee­ld tijdens stormen in de lucht belanden. Vervolgens liften ze mee op kleinere, lichtere organische deeltjes die in de lucht zweven en de virussen in staat stellen om langer in de atmosfeer te blijven hangen. (Scientias)

De jagers en verzamelaa­rs die Jenek spreken hebben een totaal andere samenlevin­g dan wij. Zo kennen ze vrijwel geen geweld tussen individuen, moedigen ze hun kinderen bewust aan om niet de competitie met elkaar aan te gaan en zijn er geen wetten of rechtbanke­n. Ook kennen de Jenek-sprekers geen beroepen; in plaats daarvan heeft iedereen de vaardighed­en die in een samenlevin­g bestaande uit jagers en verzamelaa­rs

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname