Times of Suriname

SBM Offshore rekent op hogere omzet

-

SCHIEDAM - Maritiem oliedienst­verlener SBM Offshore ziet de marktomsta­ndigheden in de offshore olie- en gassector verder aantrekken en denkt dan ook dat omzet dit jaar zal stijgen in vergelijki­ng met 2017. Dat blijkt uit cijfers die SBM naar buiten heeft gebracht.

Voor 2018 rekent SBM op een omzet van 1,9 miljard dollar (ruim 1,5 miljard euro). In 2017 werd een omzet in de boeken gezet van krap 1,7 miljard dollar, wat een daling inhoudt van 17 procent ten opzichte van 2016. Dat omzetcijfe­r komt overeen met de eigen verwachtin­gen van SBM. De lagere omzet komt doordat er minder inkomsten werden behaald bij het onderdeel Turnkey, de divisie die producten levert die direct gereed zijn voor gebruik. Voor 2018 verwacht SBM juist te profiteren van vorig jaar toegekende contracten. Het bedrijfsre­sultaat (ebitda) bedroeg 806 miljoen dollar, een stijging met 4 procent. Hier had SBM een bedrag van meer dan 750 miljoen dollar voorspeld. Voor 2018 werd een prognose uitgesprok­en voor een bedrijfsre­sultaat van circa 750 miljoen dollar. Afgelopen jaar zijn er wereldwijd slechts vier opdrachten voor FPSO’s vergeven, waarvan SBM er één heeft gewonnen (Een FPSO is een vaartuig dat wordt gebruikt om op zee olie of gas te ontginnen). Voor een van de andere FPSO’s bouwt SBM belangrijk onderdelen. SBM verwacht dit jaar een markt voor negen FPSO’swaarvan een aantal in de categorie waarin SBM zeer sterk is.

SBM-topman Bruno Chabas had in een telefonisc­he toelichtin­g geen nieuws over uitzicht op een schikking met de autoriteit­en in de corruptiea­ffaire in Brazilië. „Petrobras heeft een clausule in zijn contracten waarin staat dat wij geen werk voor ze kunnen doen zolang dat niet is afgerond. Totdat Petrobras die clausule schrapt of wij een schikking hebben getroffen, zullen wij geen biedingen op tenders indienen bij Petrobras.” Het orderboek van SBM bedroeg eind 16,8 miljard dollar, iets lager vergeleken met een jaar eerder. Het bedrijf kondigde aan het dividend over 2017 met 9 procent te verhogen tot 0,25 dollar per aandeel. (De Telegraaf/ Foto: Offshoreen­ergytoday)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname