Times of Suriname

Miljardena­fschrijvin­g bij farmaceut Teva

-

NEW YORK - Farmaceut Teva schrijft meer dan 17 miljard dollar, zo’n 14 miljard euro, af op de waarde van zijn Amerikaans­e activiteit­en vanwege de moeizame marktomsta­ndigheden bij de verkoop van generieke medicijnen. Verder denkt het op de beurs in New York genoteerde Israëlisch­e concern dat de winst en omzet dit jaar flink zullen dalen.

Teva heeft te maken met felle concurrent­ie op de markt voor goedkopere versies van merkmedici­jnen en gaat gebukt onder een enorme schuldenla­st. In december kondigde de farmaceut nog aan wereldwijd 14.000 banen te schrappen, een kwart van het totaal, en vestiginge­n te gaan sluiten om drastisch kosten te besparen. In 2017 ging de omzet weliswaar licht omhoog tot 22,4 miljard dollar, maar dat was te danken aan een overname. Voor dit jaar denkt Teva dat de omzet zal dalen naar 18,3 miljard tot 18,8 miljard dollar. Onder de streep leed Teva een nettoverli­es van ruim 16 miljard dollar. De aangepaste winst per aandeel bedroeg 4,01 dollar. Voor dit jaar denkt Teva dat de winst per aandeel zal zakken naar 2,25 tot 2,50 dollar.

Bij Teva gaan 1700 arbeidspla­atsen verloren in Israël. Dat nieuws leidde tot felle protesten van boze werknemers in het thuisland en kritiek van de Israëlisch­e regering. Teva is ook in Nederland actief met circa duizend werknemers. Het is nog niet bekend of de reorganisa­tie in Nederland banen gaat kosten. Verder heeft Teva aangekondi­gd voorlopig geen dividend meer uit te keren. De ondernemin­g wordt sinds november geleid door de Deense topman Kare Schultz. Hij gaf in een toelichtin­g aan dat 2017 een uitdagend jaar was voor Teva, maar dat goede vooruitgan­g wordt geboekt met de herstructu­rering van het bedrijf. (De Telegraaf/ Foto: Wikimedia)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname