Times of Suriname

“2020 wordt een felle, heftige en harde verkiezing”

-

PARAMARIBO – “2020 wordt een felle en harde verkiezing en wij moeten zoveel mogelijk daarop voorbereid zijn.” Dit zei de nieuwe voorzitter van het Onafhankel­ijk Kiesbureau (OKB) gisteren na haar beëdiging. Ook president Desi Bouterse gaf in zijn toespraak bij de beëdiging aan, dat het OKB een zware taak heeft bij de komende verkiezing­en.

“De realiteit is dat de situatie in het land momenteel gespannen is. Er heerst overal een gespannen sfeer. Het volk is gespannen, politieke partijen hebben spanningen, maar ook hebben de mensen geen geld en is alles duur geworden. Dit betekent dat elk moment en afhankelij­k van wat er ook de komende twee jaren gebeurt, de situatie zich kan verergeren of temperen. Ongeacht wat er ook gebeurt, we moeten daarop voorbereid zijn en we kunnen daarom verwachten dat 2020 een felle, harde en heftige verkiezing­sstrijd zal zijn in Suriname. Wij zijn geen land waar er geweld bij verkiezing­en wordt toegepast, maar desondanks moeten we op alles voorbereid zijn”, zegt Van Dijk-Silos.

De voorzitter geeft aan dat zij nu al begint na te denken over welke strategie ontwikkeld moet worden om de verkiezing­en rustig en vredig te laten verlopen. “Ik heb twee jaren nodig of minimaal 15 maanden om alles op tijd af te hebben en voor te bereiden voor de verkiezing­en. We hebben een achterstan­d nu, want de afgelopen twee jaren is er niets gedaan bij OKB en dat gaan we nu dus alvast aanpakken”, legt Van DijkSilos uit.

“Dit is mijn laatste termijn als voorzitter, omdat ik daarna te oud zal zijn voor deze functie. Ik wil deze keer een aantal dingen ordenen en duurzaam maken en achterlate­n, zodat in de toekomst men daar profijt aan kan hebben en zaken ordelijker verlopen bij verkiezing­en in de toekomst. Er wordt zelfs nu ook al gedacht aan een opvolging voor mij. Ik heb de president gevraagd om nu al iemand aan te wijzen die vanaf nu al met mij meeloopt en het werk van mij leert, zodat die aan het einde van mijn termijn van mij kan overnemen”, zegt de OKBvoorzit­ter. MN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname