Times of Suriname

ANC-top bijeen over positie president Zuma

-

ZUID- AFRIKA - De top van de Zuid-Afrikaanse regeringsp­artij ANC (Afrikaanse Nationaal Congres) komt maandag bijeen om te praten over de door corrupties­chandalen omstreden president Jacob Zuma (75). De partij meldde gisteren dat er een speciale bijeenkoms­t is van het partijbest­uur. Dat kan de president opdragen af te treden.

De ingelaste bijeenkoms­t is maandag en gaat naar verwachtin­g over Zuma’s vertrek. Hij is in december als partijleid­er aan de kant geschoven en opgevolgd door Cyril Ramaphosa (65). Die heeft naar eigen zeggen afgelopen week al “constructi­eve gesprekken” met Zuma gevoerd “over de transitie (naar een ander staatshoof­d) en de positie van de president van de republiek.” Ramaphosa zou Zuma opvolgen.

Hoe ver het ANC is met ‘het ontslag’ van Zuma is gisteren niet veel duidelijke­r geworden toen Ramaphosa het woord voerde. Dat was op een bijeenkoms­t in het kader van de vieringen dit jaar van honderdste geboorteda­g van ANC-held Nelson Mandela (1918-2013).

Ramaphosa zei dat hij begrijpt dat de mensen dit achter de rug willen hebben. Hij zei dat het partijbest­uur maandag over de overdracht van de macht praat. Maar hij zei ook dat de overdracht van de macht van Zuma aan zijn opvolger “heel voorzichti­g en doelmatig” in zijn werk moet gaan. Hij zei niet wanneer Zuma opstapt. Diens ambtstermi­jn als president loopt halverwege 2019 af.

De vele corrupties­chandalen rond Zuma en de steeds beroerder wordende economie zouden het voortbesta­an van het ANC als dominerend­e volksparti­j bedreigen. De werklooshe­id in het land van 56 miljoen inwoners blijft stijgen en het werklooshe­idspercent­age nadert de 27 procent. Het bruto binnenland­s product was in 2016 ruim 240 miljard euro, terwijl dat vijf jaar eerder nog 325 miljard euro bedroeg. De glans gaat zo snel af van het ANC die in de parlements­verkiezing­en van 2014 nog 62 procent van de stemmen behaalde. Bij gemeentera­adsverkiez­ingen in 2016 behaalde ze ruim 55 procent van de uitgebrach­te stemmen. Volgens ZuidAfrika­anse opiniepeil­ers heeft het ANC momenteel de steun van minder dan de helft van de ondervraag­den.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname