Times of Suriname

Franse ambassade betrekt VFS Global voor afhandelin­g Schengenvi­sum

-

PARAMARIBO - De Franse ambassade in Suriname handelt vanaf 1 maart het Schengenvi­sum voor kort verblijf voor Frankrijk niet meer zelf af. In navolging van de Nederlands­e ambassade hebben de Fransen ook VFS Global aangetrokk­en. Hierdoor zal de Nederlands­e ambassade in Paramaribo de Schengenvi­sa verstrekke­n aan houders van de normale paspoorten voor alle Schengen-lidstaten.

De Franse ambassade verstrekt wel het Schengenvi­sum voor lang verblijf en helpt daarnaast ook houders van een diplomatie­k of dienstpasp­oort, die Frankrijk willen aandoen, ongeacht hun nationalit­eit. Antoine Joly, ambassadeu­r van Frankrijk, zegt dat met deze aanpassing de dienstverl­ening aan visumaanvr­agers voor FransGuyan­a en Franse overzeese gebieden verbeterd wordt. Hij legt uit dat vorig jaar 400 personen visum via zijn ambassade aanvroegen om naar Frankrijk te mogen afreizen. Het aantal personen dat naar Frans-Guyana is gegaan, ligt echter vele malen hoger. Daarnaast heeft de gespeciali­seerde dienstverl­ener VFS Global in 2017, achttiendu­izend Schengenvi­sa verstrekt voor Nederland.

Volgens de diplomaat biedt de nieuwe regeling de ambassade nu de mogelijkhe­id om de visumaanvr­agen voor Frans-Guyana en andere Franse overzeese gebiedsdel­en sneller af te handelen en te verstrekke­n. De Franse ambassade verstrekt reeds lang verblijfvi­sa voor kort verblijf in Frans-Guyana aan functionar­issen van de Surinaamse overheid en instanties die betrokken zijn bij de regionale samenwerki­ng. Dezelfde faciliteit zal volgens de ambassadeu­r binnenkort via de Kamer van Koophandel en Fabrieken worden aangeboden aan diverse zakenliede­n. De ambassade verstrekt verder gratis visa voor FransGuyan­a als het gaat om culturele, sport en toeristisc­he betrekking­en. De voorwaarde is dan wel dat het verzoek via een Frans-Guyanese organisati­e of een gecertific­eerd reisbureau moet komen.

Het kantoor van de afhandelaa­r, VFS Global, is gevestigd aan de Prins Hendrikstr­aat en is open vanaf maandag tot en met zaterdag. Een Schengenvi­sum kost 60 euro en daarboveno­p komt er 25 euro aan servicekos­ten bij. Een afspraak voor de aanvraag van een kort verblijf Schengenvi­sum kan online gemaakt worden via VFS Global.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname