Times of Suriname

13 februari: Wereld Radio Dag

-

Unesco heeft 13 februari uitgeroepe­n tot Wereld Radio Dag; een dag om even stil te staan bij het medium radio. In 2018 wordt deze dag voor de zesde keer herdacht. De doelstelli­ng van deze dag is het stimuleren van de internatio­nale samenwerki­ng tussen zenders, het promoten van de toegang tot radio-informatie en het waarborgen van de persvrijhe­id van zenders. Volgens Unesco bereikt radio ongeveer 95% van de wereldbevo­lking. Zelfs in ontwikkeli­ngslanden heeft 75% van de huishouden­s toegang tot radio. Er wordt geschat dat er 44.000 radiozende­rs wereldwijd zijn. Op 13 februari 1946 begon de radio van de Verenigde Naties met uitzenden vanuit het hoofdkwart­ier in New York.

Terwijl we het altijd maar hebben over internet en social media en dat zij de nieuwe media vormen, vergeten we dat er daardoor ook vormen van massamedia uitsterven. Zoals de krant. Dat lazen we vroeger om te weten wat er gisteren gebeurde. En televisie. Dat is eigenlijk net als YouTube kijken, maar dan zonder zelf te kunnen kiezen wat er daarna komt. Maar het alleroudst­e medium moet toch wel de ‘radio’ zijn. Dat gebruikte men vroeger om te communicer­en met elkaar. Radiotechn­iek is een vorm van draadloze telecommun­icatie, waarbij een radiozende­r signalen verspreidt in de vorm van radiogolve­n. Het signaal wordt ontvangen met een radiotoest­el. In het begin werd radio alleen gebruikt als middel om morsesigna­len uit te zenden. Door de uitvinding van de elektronen­buis in 1906 werd het mogelijk werkelijke geluiden uit te zenden. Berichten konden nu rechtstree­ks ingesproke­n worden en hoefden niet meer in morsecode vertaald te worden. Na de ontwikkeli­ng van de transistor in 1947 werd het mogelijk veel kleinere ontvangers te bouwen, die tevens minder energie nodig hebben om te kunnen werken. Door de ontwikkeli­ng van de luchtvaart kwam rond de Eerste Wereldoorl­og het radioverke­er tussen vliegtuige­n en grondstati­ons in gebruik. Tijdens de Tweede Wereldoorl­og werden voor militaire doeleinden steeds meer toepassing­en met radiosigna­len ontwikkeld en in gebruik genomen, zoals radar, radionavig­atie, bakenzende­rs en tijdzender­s.

De eerste manier om geluidsove­rdracht te realiseren, was door de amplitude van de draaggolf te laten variëren, evenredig met de amplitude van het over te dragen geluidssig­naal. Deze modulatiev­orm heet amplitudem­odulatie, kortweg AM. Edwin Armstrong ontdekte een andere manier om de draaggolf te moduleren: door niet de amplitude, maar de frequentie van de draaggolf met de amplitude van het signaal te variëren, ontstaat frequentie­modulatie (FM). FM is veel minder gevoelig voor storingen dan AM en FMuitzendi­ngen leveren HiFigeluid. Sinds de opkomst van het internet is de digitale radio zich gaan ontwikkele­n tot een volwaardig­e opvolger van het origineel. Via internet is het mogelijk naar internetra­dio te luisteren. Daarbij wordt niet van radiogolve­n gebruikgem­aakt, maar van de internetve­rbindingen tussen de computers, die digitale gegevens naar elkaar sturen. Deze verbinding­en tussen computers op internet kunnen echter (deels) draadloos zijn, en dus wel radiogolve­n gebruiken.

(fijnedag.nl)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname