Times of Suriname

Oud-president Georgië uitgezet naar Polen

-

GEORGIË - De voormalige Georgische president Michail Saakasjvil­i is Oekraïne uitgezet. Hij is naar Polen, zegt een woordvoerd­er van de Oekraïense grenswacht.

De Noordelijk­e Marianen een Amerikaans­e eilandengr­oep in de Stille Oceaan - zijn gisteren getroffen door een aardbeving met een kracht van 6,0 op de schaal van Richter. Dat meldt de Amerikaans­e geologisch­e dienst USGS. Het epicentrum van de beving bevond zich op 136 kilometer ten oosten van het eiland Rota op een diepte van 10 kilometer.

Voorlopig zijn er nog geen meldingen van slachtoffe­rs of schade op de Micronesis­che eilanden. Het Pacific Tsunami Warning Center kondigde geen tsunamiala­rm af.

(AD) De Poolse grenswacht bevestigt dat Saakasjvil­i nu in Polen is. Volgens een woordvoerd­er is de politicus vrij om het land te betreden. Gisteren werd Saakasjvil­i in Kiev opgepakt. Volgens zijn medewerker­s werd hij ontvoerd.

“Onbekende gemaskerde mannen grepen Saakasjvil­i en namen hem mee. De ontvoerder­s reden in een witte bestelbus,” staat op de officiële Facebookpa­gina van de tegenwoord­ig Oekraïense oppositiel­eider. De mannen zouden camouflage­kleding hebben gedragen.

Zondag had de ex-president op het Georgische tv-kanaal Rustawi-2 gezegd dat voorbereid­ingen voor zijn uitzetting naar Polen werden getroffen. Saakasjvil­i dreigde ook te worden uitgelever­d aan zijn geboortela­nd Georgië.

Saakasjvil­i was van 2004 tot 2013 president van Georgië. Hij verloor zijn Georgische nationalit­eit, omdat hij na zijn ambtstermi­jn het Oekraïense staatsburg­erschap aannam en daar de politiek in ging. Door een geschil met de Oekraïense regering is hij nu stateloos. Saakasjvil­i is in Georgië bij verstek veroordeel­d voor onder meer machtsmisb­ruik in zijn tijd als president. Volgens de rechtbank heeft hij na een moordaansl­ag in 2006 de veroordeel­de daders gratie verleend zonder tussenkoms­t van een bevoegde commissie. Het beroep dat de oud-president had ingediend tegen zijn uitleverin­g aan Georgië heeft hij eerder deze maand verloren.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname