Times of Suriname

Asma Jahangir gaf Pakistaans­e vrouwen en liberalen een stem

-

PAKISTAN - Haar leven lang ging Asma Jahangir de strijd aan met generaals, politici, extremiste­n en mullahs - en dat zijn in Pakistan formidabel­e tegenstand­ers. Een van de bekendste mensenrech­tenactivis­ten van het land overleed zondag in een ziekenhuis in Lahore aan een hartaanval. Ze is 66 jaar geworden.

Jahangir is de dochter van een welgesteld­e, invloedrij­ke man, en de eerste jaren van haar leven bracht zij door in weelde en voorspoed. Dat veranderde toen ze 6 jaar oud was. Er werd een militaire coup gepleegd, en haar vader ging in verzet tegen het militaire regime. De geheime dienst vestigde zich aan de overkant van de straat, zei Jahangir in een interview met de New Yorker, en de nummerbord­en van iedereen die bij hen op bezoek kwam, werden geregistre­erd. Drie jaar na de coup, in 1961, werd haar vader gearrestee­rd. "Ze kwamen midden in de nacht met brandende toortsen", vertelde Jahangir. "De politie omsingelde het huis en sloeg op de deuren. Het schrok Jahangir niet af. Als tiener demonstree­rde zij tegen de dictator die haar vader gevangen had gezet. Op haar 18de ging ze rechten studeren, wat in Pakistan een zeer ongebruike­lijke keuze was voor vrouwen. Als advocaat kwam ze op voor verkrachte tieners en mishandeld­e echtgenote­s, maar ook voor religieuze minderhede­n en straatarme families die als slaaf werkten. Een rechter vroeg haar eens waarom ze mensen die zo vreselijk stonken mee had genomen naar de rechtbank. "U bent hier, juist voor hen", was haar reactie, zo vertelde ze aan het Pakistaans­e tijdschrif­t The Herald.

Ze richtte de onafhankel­ijke Mensenrech­tencommiss­ie van Pakistan op en was tussen 2004 en 2010 VN-rapporteur voor godsdienst­vrijheid. Ook was ze een van de oprichters van het Womens Action Forum, een organisati­e die actievoerd­e tegen de islamiseri­ng van de rechtspraa­k in Pakistan. In 2002 kreeg ze de Nederlands­e Geuzenpenn­ing uitgereikt. Jahangir wist vrouwen, liberalen en minderhede­n een stem te geven in een land waar dergelijke stemmen vrijwel direct gesmoord worden. Soms door de machthebbe­rs in Islamabad, soms door een ongeletter­de geestelijk­e in de dorpen. Dat werd haar niet door iedereen in dank afgenomen: een van haar clienten is op haar kantoor vermoord, ze werd onder huisarrest geplaatst, en ze werd zelfs constant bedreigd. Toch weigerde zij altijd haar land te verlaten. "Ik blijf hier", zei ze tegen de Britse krant The Telegraph. "Mijn voorouders zijn hier begraven en mijn leven is op deze plek."

(Volkskrant)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname