Times of Suriname

8QLOHYHU GUHLJW VRFLDOH PHGLD PHW ER\FRW

-

$067(5D$0 8nilever dreigt advertenti­es weg te ha len bij Google en Facebook. +et wasmiddele­n en voe dingsbedri­jf dat met mil jard euro uitgaven per jaar tot de grootste adverteerd­ers behoort waarschuwt dat ze ¶verdeeldhe­id veroorzake­n¶ haat zaaien en er onvoldoend­e aan doen om jongeren te be schermen.

Dat stelt .eith :eed hoofd marketing van 8nilever Dove +ellman tijdens een bijeenkoms­t van de jaar lijkse Interactiv­e Advertisin­g Bureau conferenti­e volgens de Financial Times. 9ijf we ken geleden tijdens de grote gadgetbeur­s &(6 in 6ilicon 9alle\ heeft hij Facebook en Google to Twitter Snap en Amazon al gewaarschu­wd dat 8nilever niet bij hen zal blijven adverteren als de haat en onveilighe­id voor bijvoor beeld kinderen niet wordt teruggedro­ngen met stappen van de sociale media. ³$ls een van de grote adverteerd­ers in de wereld kunnen we geen omgeving hebben waarin onze klanten niet vertrouwen wat ze online zien´ luidt de geplande speech van :eed. 8nilever weigert verder te gaan met sociale netwerken die goed zijn voor een kwart van zijn advertenti­es als de inhoud op sommige momen ten µniet veel beter is dan een moeras als het om transparan tie gaat.¶ 8nilever kijkt mo menteel na kostenbesp­aringen als onderdeel van zijn stra tegie om zelfstandi­g sneller door te groeien nadat het bod van +einz op het 1ederlands %ritse concern afketste. :eeds speech komt op het moment dat in 6ilicon 9alle\ sociale netwerken investe ren in scherpere controle op racistisch­e en seksitisch­e in houd. De sociale media huur den duizenden werknemers in voor meer online controle na klachten over gefabricee­rd nieuws en te agressieve bewn vloeding van gebruikers.

,n zijn verklaring maakt :eed verder duidelijk dat hij zich verzet tegen stereot\pen die verwijzen naar geslacht. 8nilever kondigde een ver nieuwing van de samenwer king aan met ,%0 gericht op een eigen netwerk via de blockchain voor adverteren om daarmee de advertenti­e fraude terug te brengen. ³ wordt ofwel het jaar van de techlash waarbij de wereld zich tegen technische reuzen keert en we hebben dit al een aantal keer gezien of het jaar van vertrouwen´ aldus :eed. ,n de 9erenigde 6taten vertrouwt nog geen derde de sociale media terwijl twee derde de traditione­le media vertrouwt aldus 8nilever. De sector is aan het slaapwande len geweest waar het gaat om sociale h\giëne online stelt 8nilever.

³&onsumenten geven om frauduleuz­e praktijken nep nieuws en 5ussen die de $merikaanse verkiezing­en bewnvloede­n. =e geven niet om goede financiële waarde voor adverteerd­ers. 0aar ze geven er wel om wanneer ze zien dat hun merken worden geplaatst naast advertenti­es die terreur financiere­n of die kinderen uitbuiten´ aldus :eed. ³=e geven niet om ver fijnd datagebrui­k of adverten tie targeting via comple[e al goritmen ze geven er wel om dat ze niet honderd keer per dag dezelfde advertenti­e zien. =e geven niets om adverten tiefraude maar ze geven er wel om dat hun gegevens wor den misbruikt en gestolen.´

Dankzij nepnieuws en terro risten die boodschapp­en van haat giftige inhoud gericht op kinderen verspreide­n. ³+et internet is beland mijlenver van waar we dachten dat het ons zou brengen´ zegt :eed. ³+et is in het belang van de digitale media om hiernaar te luisteren en ernaar te hande len voordat kijkers stoppen met kijken.´ :eed geeft er ondanks alle kritiek de voor keur aan deel uit te maken van de oplossing. ³%ij 8nilever geloven we dat we net zo sterk zijn als onze partners als onze digitale toeleverin­gs keten.´ De zorgen van consu menten zijn dermate sterk dat die niet opzij te schuiven zijn aldus 8nilever. (De Telegraaf/ Foto: Skool Media)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname