Times of Suriname

Beleidsmak­ers hebben structuree­l kwikvervui­ling in de hand gewerkt

-

PARAMARIBO - Beleidsmak­ers hebben het structuree­l laten afweten met betrekking tot het indammen van kwikgebrui­k. De afgelopen dertig jaar is een goed deel van de natuur, inclusief de samenlevin­g, gecontamin­eerd met hoge gehaltes kwik zonder dat zij het doorhebben. Dit geldt niet alleen voor het binnenland, maar zeker ook in Paramaribo is de vergiftigi­ng erger dan gedacht.

Dit blijkt uit verschille­nde presentati­es die parlementa­riërs gisteren hielden tijdens de behandelin­g van het Minamata-verdrag inzake de indamming van het gebruik van en de handel in kwik. Door enkele parlementa­riërs werd de ernst van de kwikvervui­ling en vergiftigi­ng goed onderbouwd. Riad Nurmohamed gaf zelfs een wetenschap­pelijke benadering, waarmee het parlement met de neus op de feiten werd gedrukt. De indruk ontstaat dat de kwikvervui­ling in Paramaribo en het binnenland twee aparte ontwikkeli­ngen zijn, maar volgens Nurmohamed, van huis uit wetenschap­per, heeft de vervuiling in het binnenland binnen enkele dagen gevolgen voor de kustvlakte. Onderzoek heeft uitgewezen dat kwik, dat op de goudvelden gebruikt wordt, in grote hoeveelhed­en met sedimenten naar het noorden stroomt en afgezet wordt langs de kuststrook. “En als je toevallig van krabben houdt, dan heeft u een probleem”, zegt Nurmohamed.

Hij trekt de lijn verder door te stellen dat ruim vijftien procent van de Surinaamse bevolking drie keer zoveel kwik in het lichaam heeft, dan internatio­naal als toegestaan is aangemerkt. Nurmohamed en andere parlementa­riërs wijzen ook op de kwikvervui­ling in Paramaribo, die vaak genoeg overschadu­wd wordt door ontwikkeli­ngen in het binnenland, terwijl het gevaar even groot, dan wel groter kan zijn in de kustvlakte.

De internatio­nale norm is dat er niet meer dan tweeduizen­d Nanogram kwikdamp per kubieke meter lucht in de atmosfeer mag zijn. Boven Paramaribo is er op sommige plekken zelfs zestiendui­zend Nanogram gemeten.

De conclusie was kamerbreed dat geen enkele regering zich de afgelopen dertig jaar optimaal heeft ingespanne­n om kwikgebrui­k en vervuiling in Suriname aan te pakken. De ratificeri­ng van het Minamata-verdrag zal een stimulans moeten zijn om daar eindelijk werk van te maken, maar het kwaad is al geschied.

BC

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname