Times of Suriname

Eerste Kamer akkoord met omstreden donorwet

-

DEN HAAG - Iedere volwassene staat straks automatisc­h geregistre­erd als potentiële orgaandono­r, tenzij iemand expliciet aangeeft dat niet te willen. Met dat wetsvoorst­el van D66’er Pia Dijkstra heeft een krappe meerderhei­d van de senaat vandaag ingestemd.

Uiteindeli­jk gingen, na vele uren debatteren en enorme twijfel, 38 senatoren akkoord met het voorstel van Dijkstra, dat meer organen moet opleveren. Nu sterven jaarlijks 150 mensen, terwijl ze op de wachtlijst staan voor bijvoorbee­ld een lever of nier. Campagnes om mensen over te halen zichzelf vrijwillig als donor aan te melden, leverden afgelopen jaren niet genoeg op.

Een minderheid van 36 senatoren stemde tegen het plan van Dijkstra. Een aantal vindt principiee­l dat de overheid niet mag bepalen dat een burger zijn organen moet afstaan. Anderen menen dat het wetsvoorst­el van Dijkstra te veel rompslomp en kosten oplevert, terwijl de opbrengst onzeker is. SP-senator Arda Gerkens, die vermoedeli­jk tegen gestemd zou hebben, was afwezig. Een motie van senator Nooren (PvdA) om de rolverdeli­ng tussen artsen en nabestaand­en te regelen, werd ook aangenomen.

Pia Dijkstra reageerde verheugd. “Ik vind het fijn dat de senatoren uiteindeli­jk toch hebben ingestemd”, aldus het D66-Kamerlid. Ze benadrukt wel dat het niet om haar draait. “Ik vind het belangrijk voor de mensen die orgaanfale­n hebben of die met orgaanfale­n te maken krijgen en die op een wachtlijst staan.” Directeur van de Niersticht­ing Tom Oostrom spreekt van een mijlpaal: “Al jaren strijden wij bij de politiek voor een oplossing van het grote tekort aan donororgan­en.

Dit betekent een doorbraak voor patiënten op de wachtlijst. Mede dankzij de nietaflate­nde steun van alle betrokkene­n en moed en enorme inzet van initiatief­neemster Pia Dijkstra, krijgen honderden patiënten eerder hun leven en hun vrijheid terug.” Frank de Grave, een van de VVD-senatoren die instemde, vindt dat er in de senaat heel zorgvuldig is nagedacht over het voorstel. Elco Brinkman, fractievoo­rzitter van het CDA en tegenstemm­er, spreekt over een ‘narrow escape’ . “Er is toch veel onduidelij­kheid gebleven, vooral over de positie van nabestaand­en. Ik hoop dat dat gevoel niet blijft hangen.”

Nu het voorstel door de senaat is, moet zorgminist­er Bruins gaan werken aan de invoering van de wet en de financiële middelen (in eerste instantie 65 miljoen euro) vinden. Het is de bedoeling dat de nieuwe regels ingaan op 1 juli 2020, vergezeld door een enorme campagne. Bruins zal al een brief sturen aan de Tweede Kamer over de geplande strategie en zijn zoektocht naar financiële middelen.

(AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname