Times of Suriname

Slots op Schiphol worden handelswaa­r

-

AMSTERDAM Luchtvaart­maatschapp­ijen mogen straks misschien op Schiphol hun kostbare starten landingsre­chten verhandele­n. Het Ministerie van Infrastruc­tuur overweegt de handel in ‘slots’ toe te staan. Nu nog mogen zulke rechten niet worden doorverkoc­ht. De handel in slots is een manier om de beperkte hoeveelhei­d vliegbeweg­ingen optimaal te benutten. Schiphol zit aan zijn limiet van 500.000 starts en landingen.

Nu worden slots toegewezen door een onafhankel­ijke instantie. Omdat Schiphol vol zit, komen nieuwkomer­s niet meer aan de bak en kunnen anderen niet uitbreiden.

Vorig jaar pleitte Easyjettop­man William Vet in Het Parool al voor slothandel. De Britse maatschapp­ij, nummer twee op Schiphol, loopt tegen de grenzen aan. Vorig jaar onderzocht het aan de UvA gelieerde SEO Economisch Onderzoek al dat slothandel een oplossing kan zijn voor de groei van Schiphols bestemming­ennetwerk. Het ministerie onderzoek of slothandel mogelijk is.

Zowel Europese regels als internatio­nale luchtvaart­voorschrif­ten staan die handel niet in de weg. Nederland verzette zich er tot nu tegen om de onafhankel­ijke toewijzing van landingsre­chten niet te doorkruise­n. In onder meer GrootBritt­annië worden al slots verhandeld. Zo kocht KLM vorig jaar landingsre­chten op London City Airport van regiovlieg­er Cityjet. De handel is uiterst lucratief. SAS verkocht vorig jaar vier paren start- en landingsre­chten voor 75 miljoen euro.

(Parool)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname