Times of Suriname

5RGH .UXLV GUDDJW RRUORJVJHJ­HYHQV RYHU DDQ 1DWLRQDDO $UFKLHI

-

'E1 HAAG - Het Rode Kruis draagt ziMn oorlogsarc­hieI over aan het 1ationaal ArchieI in 'en Haag. 9riMdag is het archieI symbolisch overgedrag­en, over twee weken vindt de Iysieke verhuizing plaats.

Het archieI bestaat uit 1,3 kilometer aan archieImat­eriaal over onder meer vermiste personen, slachtoffe­rs van bombardeme­nten en kriMgsgeva­ngenen. Elk Maar nog kriMgt Rode Kruis zo¶n 1200 verzoeken om na te gaan wat er in de Tweede :ereldoorlo­g met een Iamilielid is gebeurd.

Het Rode Kruis begon kort na het uitbreken van de Tweede :ereldoorlo­g met het biMhouden van deze gegevens. 'e collectie heeIt betrekking op 1,5 milMoen mensen. Het archieImat­eriaal gaI veel nabestaand­en duideliMkh­eid over het lot van hun naasten en heeIt een belangriMk­e rol gespeeld biM de toekenning van uitkeringe­n aan weduwen en wezen. ³1u het archieI niet langer deze rol vervult, is het tiMd voor het Rode Kruis het archieI over te dragen om te zorgen dat deze inIormatie voor de eeuwigheid behouden bliMIt. ,n het 1ationaal ArchieI heeIt het Rode Kruis daarvoor een betrouwbar­e partner gevonden´, aldus het Rode Kruis.

Het 1ationaal ArchieI beschouwt de overname van het oorlogsarc­hieI als een mooie aanvulling op de eigen collectie. ³'eze collectie is van nationale betekenis en sluit heel goed aan biM wat al in het 1ationaal ArchieI ligt´, zegt Marens Engelhard, algemeen directeur 1ationaal ArchieI. Met het materiaal van het Rode Kruis erbiM heeIt het 1ationaal ArchieI binnenkort biMna 10 kilometer aan oorlogsarc­hieI in huis. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname