Times of Suriname

=LHNHQKXL]HQ ]HJJHQ RSHUDWLHV DI YDQZHJH JULHSSDWLs­QWHQ

-

APEL'22R1 - =iekenhuize­n in Apeldoorn en =utphen hebben niet-levensbedr­eigende operaties moeten aIzeggen, omdat de klinieken overvol liggen met grieppatië­nten. 9olgens een woordvoers­ter van Gelre ziekenhuiz­en is er sprake van µeen uitzonderl­iMke situatie¶.

'e woordvoers­ter sluit niet uit dat er volgende week nog meer geplande operaties sneuvelen, aangezien de griepgolI in het oosten van het land naar verwachtin­g nog tenminste anderhalve week aanhoudt. %iM Gelre ziekenhuiz­en is nagenoeg elk bed bezet. Er is e[tra personeel ingezet, maar ook onder verpleegku­ndigen heerst griep. Patiënten die acute zorg nodig hebben, kriMgen daarom voorrang boven mensen met klachten die nog even kunnen wachten. 9olgens Gelre liggen andere ziekenhuiz­en in de regio ook vol.

'e 1ederlands­e 9ereniging van =iekenhuize­n is niet verbaasd. ³Het is ieder Maar Ieest met de griep, om het zo maar eens te zeggen. Het beeld is heel gevarieerd, vorige week waren de problemen weer elders. 'e ziekenhuiz­en moeten de touwtMes dan aan elkaar knopen, dat is telkens weer een enorme organisati­e. =eker als er ook nog personeel ziek wordt, dat is dan als het ware vlek op vlek. Maar er wordt niemand aan ziMn lot overgelate­n, dan kan ook niet en daar ziMn protocolle­n voor´, aldus een woordvoerd­er, die verder geen landeliMk beeld kan geven.

'e griepgolI leek begin deze maand vooral de onderwiMss­ector te treffen. Er zouden meer dan 4.000 basisschoo­lkinderen naar huis ziMn gestuurd als gevolg van een lerarentek­ort. 'oor de heersende griepepide­mie ziMn niet alleen leerlingen maar ook docenten pn hun vervangers ziek, zo meldde de website lerarentek­ortisnu.nl eerder. %asisschool Samenspel in Amsterdam is een van de scholen waar een klas naar huis moest worden gestuurd. 'irecteur MariMke van AmersIoort zei eerder in een reactie: ³:e hadden gisteren drie zieke leerkracht­en. 'at hadden we net helemaal opgelost toen een vierde leerkracht zich ziek meldde.´ 'e griepepide­mie in 1ederland houdt aan, maar de piek liMkt volgens gezondheid­sinstituut 1ivel wel bereikt. AIgelopen week gingen 151 op de 100.000 mensen naar de huisarts met griepklach­ten. 'at is iets minder dan de week daarvoor. Toen ging het om 161 zieken. 'e week daarvoor waren het er 166.

Als twee weken achter elkaar meer dan 51 op de 100.000 mensen griep hebben, is er officieel sprake van een epidemie. 1ederland zit nu voor de negende week op riM boven deze grens. Gemiddeld duurt zo¶n epidemie ongeveer negen weken, maar vorig Maar hield de griepgolI viMItien weken aan. ³'e epidemie liMkt langer te gaan duren dan gemiddeld¶¶, stelt 1ivel. (AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname