Times of Suriname

Verdachte bekent schietpart­ij school Florida

-

VS - De 19-jarige verdachte van de schietpart­ij op een school in Parkland Florida heeft bekend dat hij de dader is. Bij de schietpart­ij kwamen woensdag zeventien mensen om het leven en raakten veertien mensen gewond. Dat meldt persbureau AP op basis van een verklaring van de sherrif van Parkland.

Nikolas Cruz heeft gezegd dat hij studenten in de gang van de school neerschoot. Hij schoot met een semi-automatisc­h wapen, een AR-15, en had nog meerdere volle magazijnen bij zich. Hij zou honderd tot honderdvij­ftig keer hebben geschoten. De AR15 wordt vaker gebruikt bij schietpart­ijen in de Verenigde Staten.

Na de schietpart­ij stopte Cruz zijn wapen in zijn rugzak en liet die in de school liggen waarna hij met de vluchtende leerlingen naar buiten rende. Daarna bezocht hij twee fastfood-restaurant­s en at en dronk daar wat. Veertig minuten daarna werd hij zonder verzet gearrestee­rd.

Het wapen is volledig legaal gekocht. Het echtpaar dat de winkel runt, heeft hun zaak gesloten en is ondergedok­en. Volgens een raadsman die hen bijstaat, vindt het paar het afschuweli­jk dat een wapen uit hun winkel in handen van een maniak is gekomen. Over het motief voor de schietpart­ij is nog niet veel bekend. Cruz werd eerder weggestuur­d van de school, omdat hij leerlingen zou hebben bedreigd. Cruz stond bekend als uiterst verward en gevaarlijk, melden lokale media. Hij werd psychiatri­sch behandeld en is van school gestuurd. Toen hij nog op school zat, was het personeel zo bang voor hem, dat hij geen tas meer mocht meenemen.

Volgens rechercheu­rs had Cruz 'een zorgwekken­de internethi­storie’. Hij had bijvoorbee­ld een Instagramp­agina waar dode dieren en wapens op werden afgebeeld. Mogelijk liet hij ook de mededeling “Ik word een profession­ele schoolschu­tter” achter onder een YouTube-video.

De FBI kreeg vorig jaar een waarschuwi­ng over de man, nadat hij dreigende berichten op het internet had geplaatst. Het onderzoek werd stilgelegd omdat ze Cruz niet konden vinden. De recherched­ienst laat onderzoek doen naar de manier waarop deze zaak is behandeld.

(NU)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname