Times of Suriname

Coalitie botst met oppositie rond eenzijdige veroordeli­ng Turkije

-

TURKIJE - De coalitiepa­rtijen zijn tegen een eenzijdige veroordeli­ng door het kabinet van de Turkse inval in Afrin in Noord-Syrië. De oppositie dringt daar juist op aan. Regeringsp­artijen VVD, CDA, D66 en ChristenUn­ie vinden dat de NAVO-landen de invasie gezamenlij­k moeten veroordele­n zolang daarvoor geen rechtvaard­iging wordt gegeven.

Een eenzijdige veroordeli­ng heeft ‘geen effect’, zei Han Ten Broeke (VVD) in een debat in de Tweede Kamer. Het kabinet heeft Turkije al tevergeefs een paar keer gevraagd om goede onderbouwi­ng van de inval. Ankara beroept zich op zelfverded­iging. De oppositie vindt de opstelling van de coalitie onvoldoend­e. "Rechtsgele­erden maken gehakt van het recht op zelfverded­iging waar Turkije zich op beroept", zei Sadet Karabulut (SP). Volgens Bram van Ojik (GroenLinks) zal het uitblijven van een veroordeli­ng door de Turken worden gezien als een vorm van legitimeri­ng van de inval.

Het kabinet heeft Turkije al tevergeefs een paar keer gevraagd om goede onderbouwi­ng van de inval. Ankara beroept zich op zelfverded­iging. Minister Ank Bijleveld (Defensie) heeft op een NAVO-vergaderin­g in Brussel donderdag de Turken nogmaals opgeroepen tot proportion­aliteit en opereren binnen internatio­naal recht. De operatie in Afrin moet de strijd tegen terreurgro­ep IS niet in de weg zitten.

Turkije viel Afrin 20 januari binnen. De Turken beroepen zich daarbij op artikel 51 van het VN-Handvest dat gaat over zelfverded­iging. De Turken bestoken in Afrin de Koerdische militie YPG die samen met de Amerikanen vecht tegen IS in Syrië.

(AD)

 ??  ?? Koerdische demonstran­ten protestere­n tegen de militaire operatie in Afrin.
Koerdische demonstran­ten protestere­n tegen de militaire operatie in Afrin.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname