Times of Suriname

Wall Street richting hogere opening

-

VS - De Amerikaans­e beurzen stevenden vrijdag af op een licht hogere opening. Futures op de toonaangev­ende S&P 500 index noteerden ruim een halfuur voor de openingsbe­l tot 0,1 procent in het groen. Daarmee koerst Wall Street af op een zesde opeenvolge­nde winstsessi­e voor de aandelenma­rkten en de sterkste stijging op weekbasis in meer dan een jaar. Wel blijft de markt volatiel, terwijl de markt in afwachting is van een reeks macro-publicatie­s. Op macro-economisch vlak werd voorbeurs bekend dat het aantal in aanbouw genomen woningen in de Verenigde Staten in januari is gestegen op maand- en jaarbasis met respectiev­elijk 9,7 procent en 7,3 procent. Het aantal afgegeven bouwvergun­ningen steeg eveneens op maand- als op jaarbasis. In beide gevallen ging het om een toename van 7,4 procent. Tevens werd bekend dat de prijzen voor geïmportee­rde goederen in de Verenigde Staten in januari zijn gestegen met 1,0 procent, tegen een stijging van 0,2 procent een maand eerder. De exportprij­zen stegen met 0,8 procent. Later op de dag verscheen het voorlopige consumente­nvertrouwe­n over februari, gemeten door de universite­it van Michigan.

Olie noteerde vrijdag in het groen. Een maart-future West Texas Intermedia­te steeg 0,1 procent tot 61,39 dollar, terwijl een april-future Brent 0,5 procent duurder werd op 64,68 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,2455. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,2536 en bij het sluiten van de Amerikaans­e beurzen op donderdag stond er 1,2504 op de borden. Deere noteerde voorbeurs 0,5 procent hoger. De Amerikaans­e fabrikant van zwaar constructi­e- en landbouwma­terieel boekte in de drie maanden eindigend op 28 januari flink meer omzet, maar dook desalniett­emin in het rood als gevolg van een belastingl­ast. De fabrikant is optimistis­ch gestemd en verhoogde de omzetoutlo­ok voor heel het boekjaar.

The Coca-Cola Company is in het vierde kwartaal van 2017 in de rode cijfers gedoken op een lagere omzet. Coca-Cola boekte in het vierde kwartaal een nettoverli­es uit voortgezet­te activiteit­en van 0,66 dollar per aandeel, tegenover een winst van 0,13 dollar per aandeel in dezelfde periode een jaar eerder. Het verlies was volgens het bedrijf vooral het gevolg van lasten die werden genomen met het oog op de dit jaar ingevoerde belastingv­erlaging in Amerika. De aangepaste winst per aandeel uit voortgezet­te activiteit­en bedroeg 0,39 dollar per aandeel. Vooraf door FactSet Research geraadplee­gde analisten rekenden op 0,38 dollar per aandeel. Het aandeel won 2,2 procent. De toonaangev­ende S&P 500 index sloot donderdag 1,2 procent hoger op 2.731,20 punten. De Dow Jones index eindigde 1,2 procent in het groen op 25.200,37 punten en technologi­ebeurs Nasdaq steeg 1,6 procent tot 7.256,43 punten.

(Beursduive­l)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname