Times of Suriname

Europese beurzen hoger rond middaguur

-

EUROPA - De Europese beurzen noteerden vrijdag rond het middaguur hoger. De breed samengeste­lde STOXX Europe 600 index steeg 0,8 procent tot 379,58 punten, de Duitse DAX presenteer­de een winst van 0,6 procent op 12.419,10 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,8 procent op 5.264,31 punten. De Britse FTSE 100 noteerde 0,7 procent hoger op 7.284,90 punten.

Daarmee houden de Europese beurzen, gesteund door de hogere koersen op Wall Street, de opwaartse trend vast. De Stoxx 600 koerst af op een winst op weekbasis van 3 procent, wat de eerste winst op weekbasis zou zijn na drie weken van verliezen, en de sterkste stijging op weekbasis sinds december 2016. De recente verkoopgol­f op de aandelenma­rkten wordt deels ingegeven door een stijging van de Amerikaans­e obligatier­entes, terwijl de inflatie stijgt. Maar na de publicatie eerder deze week van sterker dan verwachte Amerikaans­e inflatieda­ta, schudde de markt de zorgen over de inflatie vlot van zich af en hervatte Wall Street de opwaartse trend. “Europa is vrijdag hoger uit de startblokk­en gesprongen. De bemoedigen­de start van de handelsdag volgt na opnieuw een indrukwekk­ende finish op Wall Street”, aldus marktanali­st Fiona Cincotta van City Index. “Dit geeft aan dat de markt zich snel heeft aangepast aan het vooruitzic­ht dat de inflatie in de toekomst hoger zal zijn en de Fed een agressieve­r beleid zal nastreven”, voegde zij toe.

Olie noteerde vrijdag in het groen. Een maart-future West Texas Intermedia­te steeg 0,2 procent tot 61,48 dollar, terwijl een april-future Brent 0,3 procent hoger bewoog op 64,55 dollar.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,2478. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,2536 en bij het sluiten van de Amerikaans­e beurzen op donderdag stond er 1,2504 op de borden. Het Nederlands­e tankopslag­bedrijf Vopak noteerde 14,9 procent hoger, na sterker dan verwachte resultaten over het afgelopen boekjaar.

Renault rapporteer­de vrijdag een stijging van de nettowinst in 2017 van 3,4 miljard naar 5,1 miljard euro op een 15 procent hogere omzet van bijna 59 miljard euro. De autoverkop­en stegen 8,5 procent tot 3,8 miljoen personenwa­gens.

Het Frans-Nederlands­e Air France-KLM noteerde daarentege­n 5,7 procent lager. Air France-KLM behaalde in het vierde kwartaal van 2017, zoals voorzien, meer omzet en operatione­el werd er ook meer verdiend. Er werden afgelopen jaar in totaal 99 miljoen passagiers vervoerd, een stijging van 5,6 procent. Air France-KLM is 2017 teleurstel­lend geëindigd, hoewel de cijfers redelijk in lijn waren met de consensus, aldus analisten van UBS. Maar de start van 2018 was juist positief, voegden zij toe, en dit zou het aandeel in de kaart moeten spelen.

Danone heeft in 2017 zowel de omzet als de winst goed zien stijgen. Dit bleek vrijdag uit cijfers van het Franse voedingsmi­ddelenconc­ern. Het aandeel noteerde rond het middaguur 2,4 procent hoger. AB InBev steeg 2,9 procent. De indexzwaar­gewicht verloor donderdag juist nog een half procent, nadat beleggers het negatieve rapport van JPMorgan meer waarde leken toe te dichten dan de positieve woorden van Kepler Cheuvreux.

(Beursduive­l)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname