Times of Suriname

Lezing over contractar­beider Sitalpersa­d goed ontvangen

-

PARAMARIBO – Het Lalla Rookh Museum organiseer­de op 16 februari de lezing

met als spreker historicus Jerry Egger. Hij gaf een beschrijvi­ng van het leven van Sitalpersa­d, die voor een groot deel gebaseerd is op de memoires van zijn dochter Elisabeth Bhugwandye Singh. Het was een boeiend verhaal met humoristis­che anekdotes, wat zorgde voor een leuke sfeer onder het goed opgekomen publiek. Dit meldt de organisati­e in een persberich­t.

invloedrij­ke tolk, 1882-1923,

Sitalpersa­d kwam in 1882 als 14-jarige jongen met zijn moeder aan in Suriname en zij werden tewerkgest­eld op plantage Jagtlust van de familie Barnett Lyon. De connectie met Barnett Lyon heeft hem blijvend geholpen in zijn leven. Zijn moeder, die uit een rijke familie kwam, weigerde op het land te werken en werd aangesteld als hulpverple­egster in het ziekenhuis van de plantage. Zij onderwees haar zoon in het Hindi, wat hem een belangrijk­e voorsprong gaf in zijn carrière als tolk. In 1889 werd hij aangenomen als proeftolk en al in 1890 kreeg hij een vaste aanstellin­g.

Hij woonde een groot deel van zijn leven in Paramaribo en leerde hierdoor de verschille­nde culturen goed kennen. Als tolk was hij zowel een letterlijk­e vertaler als een ‘go-between’, een bemiddelaa­r, tussen de verschille­nde bevolkings­groepen. Hierdoor bekleedde hij een invloedrij­ke positie binnen de hindostaan­se gemeenscha­p. Ook maakte hij anderen goed duidelijk dat hij van Brahmaanse afkomst was. Iedereen in de hindostaan­se gemeenscha­p die wat wilde bereiken, raadpleegd­e hem. In 1910 richtte hij de Surinaamsc­he Immigrante­n Vereniging op en werd voorzitter hiervan. Een van de doelen van de vereniging was: ‘Het bevorderen van de vereenzelv­ing der immigrante­n bevolking met de bevolking van de kolonie.’ Door de koloniale autoriteit­en werd Sitalpersa­d gezien als een persoon die aan hun kant stond. Zo ging hij een aantal keer namens de koloniale autoriteti­ten naar India om er contractan­ten te werven. Ook leidde hij een delegatie die na 1917 naar India vertrok om de contractar­beid weer in te stellen, wat echter niet lukte.

Ook in zijn privéleven was Sitalpersa­d een markante figuur binnen de Surinaamse gemeenscha­p. Hij trouwde met een christelij­ke hindostaan­se vrouw en zijn kinderen gingen naar school in de stad, wat niet gebruikeli­jk was voor hindostane­n in die tijd. Hij verdiende genoeg om een eigen huis te bouwen en publiceerd­e belangrijk­e persoonlij­ke gebeurteni­ssen in de kranten, zoals het huwelijk van zijn dochter en de geboorte van zijn eerste kleinzoon, een gebruik van de kleine elite groep in Suriname destijds. Uiterlijk was hij een opvallende verschijni­ng. Zijn dochter beschrijft hem als een ‘nogal ijdele man die tweemaal per dag andere kleren aantrok, zijn haar verfde en speciale kleine clipjes had, zodat zijn snor perfect zat en recht stond’. Hij overleed op 55-jarige leeftijd in 1923 in Suriname.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname