Times of Suriname

Internatio­nale Dag van de Sociale Rechtvaard­igheid

-

Ieder jaar op 20 februari organisere­n de Verenigde Naties de Internatio­nale Dag van de Sociale Rechtvaard­igheid. De Dag is bedoeld om de focus te leggen op hoe wij zo sociaal mogelijk kunnen omgaan met onze medemens. Want we hebben het hier bijzonder goed, en dan mogen we best een stukje van onze weldaad afgeven aan onze minderbede­elde medewereld­bewoners.

Sociale rechtvaard­igheid wordt gezien als een van de belangrijk­ste punten in het socialisme. De term komt ook nog veel naar voren in het hedendaags­e sociaaldem­ocratische gedachtego­ed. De exacte invulling van de term is problemati­sch, doordat iedereen een andere definitie hanteert (waardoor sociale rechtvaard­igheid een wezenlijk betwist begrip is). De meeste definities propageren herverdeli­ng van eigendomme­n, oftewel nivellerin­g. Socialisme is een politieke maatschapp­ijvorm gebaseerd op gelijkheid, sociale rechtvaard­igheid en solidarite­it, of de verzamelna­am voor een verscheide­nheid aan politieke en ideologisc­he stromingen die naar een dergelijke maatschapp­ij streven.

Kerngedach­te binnen deze stromingen is dat het collectief, al dan niet belichaamd door de overheid/Staat, de hoogste beslissing­sbevoegdhe­id heeft over de verdeling van macht en goederen. Arbeidersz­elfbestuur staat centraal bij verscheide­ne socialisti­sche theorieën. Traditione­el wordt hiermee bedoeld dat de Staat het verschil in economisch­e macht, dat samenvalt met het verschil tussen arm en rijk, nivelleert en zo een einde maakt aan de klassenmaa­tschappij. Een wat modernere interpreta­tie is dat volledige nivellerin­g niet noodzakeli­jk is voor het verwezenli­jken van een eerlijke samenlevin­g, maar vrijwel elke socialisti­sche theorie gaat uit van een sterk overheidsi­ngrijpen om sociale en maatschapp­elijke problemen op te lossen en kenmerkt zich door een sterke antipathie versus een (te) vrije markt. In dat opzicht staat het socialisme van oudsher lijnrecht tegenover kapitalism­e en liberalism­e. Het idee van een maakbare samenlevin­g staat centraal in het socialisme. Of de samenlevin­g gevormd moet worden door overheidsi­ngrijpen of door individuee­l initiatief is van oudsher strijdpunt binnen de socialisti­sche beweging. Een meerderhei­d van sociaaldem­ocraten, marxisten en anderen zien heil in ingrijpen in economie en maatschapp­ij door politieke partijen en regeringsd­eelname, terwijl anarchisti­sch georiëntee­rde socialiste­n doorgaans fel gekant zijn geweest tegen staatsmach­t, vooral waar die als ondemocrat­isch wordt ervaren.

Ook gaat het over de sociale rechtvaard­igheid in derdewerel­dlanden in het algemeen. Bijvoorbee­ld in India, waar de ene helft van de bevolking schathemel­tjerijk is en de andere helft op een houtje moet bijten.

(Bron: Beleven)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname