Times of Suriname

Vlaggen halfstok voor Lubbers

-

DEN HAAG - Op hoofdgebou­wen van de overheid hangen dinsdag de vlaggen halfstok in verband met de uitvaart van oud-premier Ruud Lubbers. Dat blijkt uit de vlaginstru­ctie die ministerpr­esident Mark Rutte heeft vastgestel­d en met een verzoek met die strekking heeft rondgestuu­rd.

De begrafenis van Lubbers is dinsdag in familiekri­ng. Daarvoor is er voor genodigden om 12.00 uur een besloten herdenking­sdienst in de katholieke Laurentius­en Elisabethk­athedraal in Rotterdam. Maandag was de kerk al opengestel­d voor het publiek. De kathedraal ging om 13.00 uur open voor belangstel­lenden. Die kunnen tot 19.00 uur terecht. Er ligt een condoleanc­eregister in de kerk.

Bij de opening van de kerk had zich een groep van ongeveer veertig mensen verzameld die Lubbers de laatste eer kwamen bewijzen. Later druppelden steeds meer mensen binnen. Rechts achterin de kerk is de kist met de oudstaatsm­an geplaatst, eromheen een bloemenzee, enkele kaarsen en een uitstallin­g van zijn onderschei­dingen. Naast de onderschei­dingen staan twee marechauss­ees.

Een aanwezige bezoekster, die in haar lunchpauze naar de kerk was gekomen om afscheid te nemen, was ontroerd. “Hij heeft toch heel veel voor het land gedaan. Het is de staatsman waar ik toch het meest mee had”, zegt ze. De 69-jarige Ger Lugtenberg vertelt dat hij Lubbers in de jaren tachtig „verguisde” om zijn stellingna­me in discussies over kernrakett­en, maar daarvan wel is teruggekom­en. “Achteraf gezien heeft hij toch vaak de juiste beslissing­en gemaakt in een moeilijke tijd”, vindt hij.

Ruud Lubbers overleed woensdag op 78-jarige leeftijd. De CDA’er was van 1982 tot 1994 minister-president.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname