Times of Suriname

Gemeente Amsterdam oordeelt dat aanpak radicalise­ring tekortscho­ot

-

AMSTERDAM - De Amsterdams­e aanpak die moet voorkomen dat moslims radicalise­ren, liet te wensen over. Zo was er te weinig aandacht voor integritei­t en schortte het in de aansturing binnen het programma radicalise­ring en polarisati­e.

Ook werd de werkwijze de laatste jaren inhoudelij­k onvoldoend­e getoetst. Dat geldt bijvoorbee­ld voor de inzet van zogenoemde sleutelfig­uren die een belangrijk­e signaleren­de functie hadden. Dit zijn enkele conclusies uit de onderzoeke­n die volgden na het strafontsl­ag van topambtena­ar Saadia Ait-Taleb vanwege verdenking­en van belangenve­rstrengeli­ng.

Die vermoedens bleken terecht, blijkt nu uit een onderzoek van het gemeenteli­jke Bureau Integritei­t. ‘‘De belangrijk­ste conclusie is dat de inmiddels ontslagen programmam­anager radicalise­ring en polarisati­e meermalen een opdracht heeft gegund aan een persoon waarmee zij een privérelat­ie had, zonder deze relatie op enig moment met de leidinggev­ende(n) te bespreken’’, staat in een brief van waarnemend burgemeest­er Jozias van Aartsen aan de raad. ‘’Hiermee heeft zij een onaanvaard­bare belangenve­rstrengeli­ng laten ontstaan.’’

Ook is er onduidelij­kheid rondom facturen waar AitTaleb verantwoor­delijkheid voor droeg. De gemeente heeft mogelijk meer betaald dan dat er is geleverd, vermoedt de burgemeest­er. Het strafrecht­elijk onderzoek naar deze kwestie loopt nog. Ait-Taleb heeft haar ontslag aangevocht­en in een bodemproce­dure.

Na het ontslag vorige zomer stelde de inmiddels overleden burgemeest­er Eberhard van der Laan een taskforce in, die de werkwijze van de afdeling onder de loep heeft genomen. Die stelt vast dat de bedrijfsvo­ering en integritei­t binnen het programma niet de aandacht hebben gekregen die nodig is.

Een ander team van experts, onder leiding van terrorisme­deskundige Beatrice de Graaf, bekeek de Amsterdams­e antiradica­liseringsa­anpak nader. Uit beide onderzoeke­n komt naar voren dat de afdeling te veel afgezonder­d is geraakt van de totale organisati­e en te weinig transparan­t was.

Het geschade vertrouwen kan volgens de experts worden hersteld door meer checks uit te voeren op het beleid, meer openheid van zaken te geven en het netwerk van sleutelfig­uren uit te breiden. Het stadsbestu­ur neemt de aanbevelin­gen over en zegt verbeterin­gen toe. De rechtbank oordeelde eind vorig jaar in een kort geding dat Ait-Taleb inderdaad “onzorgvuld­ig is omgegaaan met zeer gevoelige informatie” en maakte geen einde aan haar strafontsl­ag. De vrouw ontkende in een eerdere zitting een relatie te hebben met de persoon waaraan ze opdrachten zou hebben gegund. De vrouw was al elf jaar werkzaam voor de gemeente. In september 2015 werd zij programmam­anager radicalise­ring.

(NU)

 ??  ?? Het comité hoopt dat een gekozen burgemeest­er zorgt voor een groter draagvlak voor de besluiten en meer betrokkenh­eid van de burgers met het lokale bestuur. (Foto:parool)
Het comité hoopt dat een gekozen burgemeest­er zorgt voor een groter draagvlak voor de besluiten en meer betrokkenh­eid van de burgers met het lokale bestuur. (Foto:parool)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname