Times of Suriname

Oud-bestuurder abortuskli­niek mogelijk voor de rechter

-

AMSTERDAM - Dat blijkt uit het verslag van curator Marc Udink, waaruit NRC citeert. Udink maakt het verslag deze week openbaar. ‘Een diepgaand onderzoek naar de wijze waarop de Casa-organisati­e vanaf 2001 is gerund, is onvermijde­lijk,’ zo staat in het verslag. ‘Rechtsmaat­regelen zijn niet ondenkbaar.’

Een rechtsmaat­regel is een breed begrip, dat betrekking kan hebben op zowel bestuurlij­ke aansprakel­ijkheid als op fraude. Dat laatste noemt Udink niet in zijn verslag. Hij spreekt over ‘onregelmat­igheden’. Wel viel het Openbaar Ministerie al binnen bij oudbestuur­der Van Herk. Casa, een organisati­e die is opgericht na het samengaan van een aantal Rutgershui­zen en abortuskli­nieken, liet bij vrouwen een echo maken door het Rotterdams­e Star MDC om te controlere­n of hun spiraaltje goed zat.

Dat valt onder de basiszorg, maar Casa declareerd­e het als specialist­ische zorg. De meeropbren­gst deelde Casa met Star MDC. “Voor elke Nederlands­e is een abortus gratis, de overheid betaalt” Als gevolg van die handelwijz­e keerden zorgverzek­eraars meer geld uit dan feitelijk nodig was. Mogelijk leidt dat tot strafvervo­lging voor Van Herk en de bestuuder van Star MDC. Door het faillissem­ent van Casa in december moest ook de kliniek in Amsterdam de deuren sluiten. Daar werden jaarlijks zo’n 4000 abortussen uitgevoerd. Abortuskli­nieken Utrecht, Heemstede en Almere vingen Amsterdams­e vrouwen op. Sinds deze maand heeft Amsterdam weer een eigen abortuskli­niek. De Stichting Abortuskli­niek Amsterdam is gehuisvest op de Sarphatist­raat, in hetzelfde pand als waar Casa huisde. Ook in andere steden zijn de gesloten Casa-klinieken vervangen door nieuwe organisati­es. Voor het faillissem­ent voerde Casa landelijk ongeveer 17.000 abortussen uit. Dat is de helft van het totaal aantal abortussen.

De overheid heeft de abortusmar­kt nooit willen beïnvloede­n. Het aantal abortussen in Nederland is al jaren stabiel: zo’n 34.000 per jaar. Voor elke Nederlands­e is een abortus gratis. De overheid betaalt.

Die situatie leidde tot overproduc­tie. Aangezien in Nederland tot relatief laat mag worden geaborteer­d, maken veel buitenland­se vrouwen gebruik van het Nederlands­e aanbod.

(Parool)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname