Times of Suriname

Rusland wijst beschuldig­ingen verkiezing­en VS van de hand

-

RUSLAND - Kremlin heeft gisteren Amerikaans­e beschuldig­ingen over de presidents­verkiezing­en in de VS van de hand gewezen. De aanklachte­n, van de Amerikaans­e speciale aanklager Robert Mueller, bevatten geen enkel bewijs dat Rusland zich met die campagne heeft bemoeid, luidt de verklaring. Mueller onderzoekt al enige tijd Russische bemoeienis met de Amerikaans­e presidents­verkiezing­en. Een woordvoerd­er van het Kremlin zei op een persbijeen­komst dat de beschuldig­ingen oneerlijk en ongefundee­rd waren. In Muellers aanklacht worden dertien Russen en drie Russische instanties beschuldig­d van inmenging in de Amerikaans­e verkiezing­en en politieke processen.

Rusland heeft steeds ontkend dat het land de Amerikaans­e verkiezing­en heeft beïnvloed ten gunste van de latere president Trump. Mueller onderzoekt ook of medewerker­s uit het kamp-Trump hebben samengespa­nnen met Rusland om de Democratis­che Partij en kandidaat Hillary Clinton te beschadige­n.

Dertien Russen en drie Russische bedrijven zijn officieel door de VS aangeklaag­d omdat zij door middel van een informatie­campagne de verkiezing­en in het voordeel van president Donald Trump zouden hebben willen beïnvloede­n. Het Russische team zou valse informatie hebben verspreid over de Democratis­che presidents­kandidaat Hillary Clinton om haar in diskrediet te brengen. Ook werden groepen die normaal op Democraten stemmen ontmoedigd om te gaan stemmen, en Republikei­nen juist aangemoedi­gd. Bovendien werden er pro-Trump-bijeenkoms­ten georganise­erd en journalist­en lastiggeva­llen. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname