Times of Suriname

Oxfam publiceert intern rapport over wangedrag medewerker­s Haïti

-

HAÏTI - Oxfam heeft het volledige interne rapport gepublicee­rd over (seksueel) wangedrag na de aardbeving in Haïti in 2010. De Britse hulporgani­satie is verwikkeld geraakt in een seksschand­aal en wil met de publicatie openheid geven.

Medewerker­s van Oxfam huurden in Haïti, tijdens de hulpoperat­ie na de verwoesten­de aardbeving, jonge prostituee­s in voor seksfeeste­n. De Britse adjunct-directeur is vanwege het schandaal al opgestapt.

Uit het geanonimis­eerde rapport blijkt onder meer dat er disciplina­ire maatregele­n zijn genomen tegen medewerker­s wegens het inhuren van prostituee­s, pesten en intimidati­e van collega’s, downloaden van porno en het frauderen met cv’s. Er zijn geen bewijzen gevonden dat er minderjari­ge prostituee­s in het spel waren, maar dat kan ook niet worden uitgeslote­n.

Het rapport is in 2011 geschreven, na onderzoek in Haïti, volgend op meldingen van wantoestan­den. Oxfam wil met de publicatie openheid geven over de beslissing­en die destijds zijn genomen “gezien de publieke onrust en het wantrouwen die zijn ontstaan.” De Haïtiaanse regering kreeg het rapport gisteren overhandig­d. Onder meer de gepensione­erde aartsbissc­hop Desmond Tutu en actrice Minnie Driver zijn al gestopt als ambassadeu­r van de organisati­e. Ook bij de Nederlands­e afdeling hebben al honderden donateurs opgezegd.

Eind vorige week kwam de Britse afdeling al met een actieplan om de integritei­t te bewaken en misbruik uit te bannen. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname