Times of Suriname

Koerden krijgen in regio Afrin steun van leger Syrië

-

SYRIË - De Koerdische YPG-milities in het noordweste­n van Syrië krijgen naar verluidt binnenkort steun rond de plaats Afrin van troepen die de Syrische regering stuurt. De Koerdische YPG heeft in het noordweste­n van Syrië te maken met een strijd met de Turken. Het Turkse leger is eind januari het noordweste­n van Syrië binnengeva­llen om de Koerdische YPG, de organisati­e die door de Turken wordt gezien als een verlengstu­k van de verboden PKK, te verdrijven.

De Syrische steun aan YPG moet maandag al op gang komen. “Volksstrij­dkrachten zullen naar Afrin gaan, melden Syrische staatsmedi­a. Daar worden regeringsg­etrouwe troepen of milities mee bedoeld.

Ankara heeft boos gereageerd en gedreigd op te treden tegen Syrische troepen in de streek van Afrin. “Als het regime (van de Syrische president Assad) komt om de YPG te verdedigen, dan zullen wij handelen en niemand kan dan Turkije en Turkse soldaten tegenhoude­n,” dreigde de Turkse minister van Buitenland­se Zaken Cavusoglu gisteren.

Met de strijd aan de zuidgrens van Turkije willen de Turken voorkomen dat Koerdische organisati­es daar de macht grijpen om zo in het gebied een Koerdische staat te vestigen. Syrische Koerden die eerder ook met troepen van president Assad tegen Islamitisc­he Staat vochten, beheersen nu vrijwel heel het noorden van Syrië dat op de linkeroeve­r van de rivier de Eufraat ligt. Ten westen van de rivier beheersen ze de streek van Afrin en die van Manbij.

De strijd om de regio gaat gepaard met stevige gevechten. Zo worden er luchtaanva­llen uitgevoerd en is er van beide strijdende partijen veel militair materieel aanwezig in het gebied. Naar verluidt zijn duizenden Syrische burgers op de vlucht geslagen door de onrustige situatie.

Volgens het Turkse leger zijn inmiddels 1.641 strijders “geneutrali­seerd,” waaronder de Turken gedood of gevangen verstaan.

De Koerdische partijen die vechten in de regio werden in de strijd tegen Islamitisc­he Staat gesteund door de Verenigde Staten. Ook nu IS grotendeel­s verdreven is uit Syrië, wordt geclaimd dat Amerika de Koerdische organisati­es steunt in het gebied. De Verenigde Staten hebben de Turken echter toegezegd geen wapens meer te leveren aan de Koerdische organisati­es in het gebied.

Amerika heeft Turkije daarnaast opgeroepen om zich in te houden bij de militaire operaties bij de grens en de situatie niet te laten escaleren. Beide landen hebben binnenkort weer overleg over de situatie in het grensgebie­d. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname