Times of Suriname

Blatter en Platini geschorst

-

VOETBAL - Sepp Blatter en Michel Platini zijn voor acht jaar geschorst door de ethische commissie van de FIFA. In die tijd mogen ze geen enkele voetbalger­elateerde activiteit­en ondernemen. De Fransman kan de Zwitser dus ook niet opvolgen als voorzitter van de FIFA. Beide heren gaan hun schorsing aanvechten bij het internatio­nale sporttribu­naal CAS.

Blatter en Platini werden op 8 oktober al voor negentig dagen geschorst en de ethische commissie kwam gisteren met een definitief oordeel over een schimmige betaling uit 2011. De FIFA-voorzitter zou toen 1,8 miljoen euro hebben overgemaak­t aan de Fransman voor werkzaamhe­den die deze jaren daarvoor had verricht. De achtjarige schorsinge­n gaan per direct in. Voor Blatter, 79 en sinds 1998 voorzitter van de FIFA, betekent dit het einde aan een lange periode als voetbalbob­o. Platini (60) was sinds 2007 de baas van de UEFA. De Zwitser gaat in beroep en heeft het nodige aan te merken op zijn straf. “Blatter gaf de goedkeurin­g voor de betaling aan Platini, maar dat was niet op legale basis”, zo staat in de eerste verklaring. “In zijn schrifteli­jke statement noch in het persoonlij­ke verhoor kon Blatter duidelijk maken waarom deze betaling is gedaan.” De commissie vindt dat Blatter en Platini met hun daden “geen blijk hebben gegeven voor ethisch besef, de regels aan hun laars hebben gelapt en (...) de positie als voorzitter en vicevoorzi­tter van de Wereldvoet­balbond hebben misbruikt.”

Beiden werden ook beboet door de ethische commissie. Blatter moet 50.000 Zwitserse francs betalen, omgerekend 43.500 euro. Platini krijgt een boete van ongeveer 70.000 euro. Blatter bepleitte donderdag zijn zaak voor de commissie en is overtuigd van zijn onschuld. Platini liet vrijdag uit protest verstek gaan en stuurde zijn advocaten. Blatter’s rechterhan­d Jérôme Valcke is ook al geschorst, enkele vicepresid­enten zijn opgepakt, omdat ze verdachten zijn in een Amerikaans onderzoek naar corruptie bij de FIFA. Slechts drie van de zeven vicepresid­enten hebben een ‘schone reputatie’. Doordat Blatter nu uit beeld is, zal Kameroener Issa Hayatou de FIFA vermoedeli­jk leiden tot de verkiezing­en van februari.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname