Times of Suriname

Dragon Quest Builders Switch

-

Je bent al een paar uur op avontuur. Je rugzak is zwaar en je maag rommelt. Je kijkt naar links en de zon gaat onder. Vlug! Voor het donker moet je in je dorp zijn. Als je muur dan niet af is, komen de monsters en kun je je missie niet voltooien. En dat betekent geen rust. Welkom in Dragon Quest Builders. Een game met een traag tempo, maar waarin je een uniek avontuur beleeft.

Dragon Quest Builders bouwt voort op het gigantisch­e succes van de blokjesbou­wergame Minecraft die tig gamers, zowel jong als oud, heel wat uren achter een scherm gekluister­d heeft gehouden. Dat Minecraft-ingrediënt is gecombinee­rd met Dragon Quest, van oorsprong een role-playing game en die mix biedt een spannend decor voor een gloednieuw avontuur. Op jouw schouders ligt de druk van dorpen herbouwen. Want jij bent de enige in de wereld die nog weet hoe je een hamer moet vasthouden.

De wereld van het dorpje Alefgard is getroffen door een ware ramp. De kwaadaardi­ge Dragon Lord heeft de wereld overgenome­n en de macht gegeven aan diverse monsters. Tegelijker­tijd heeft hij jou verbannen naar een grot en de mensheid veranderd in potentiële deelnemers voor Help mijn man is klusser. De wereld is langzaam in verval geraakt en bestaat uit wildernis en wat blokken die over zijn van de voormalige dorpjes. En dan word jij wakker gemaakt door een goddelijke stem. Als een ware Mozes ga je op een missie om de wereld wat beter te maken. Alleen waar Mozes een man was die een compleet volk in veiligheid moest brengen, ben jij een jongetje of meisje dat de verschille­nde dorpen moet herbouwen. En dat doe je geheel in stijl; in Minecraft-stijl. Blokje voor blokje herbouw je een stad en gelijktijd­ig ga je aan de slag met talloze verzoekjes van diverse bewoners. Die bewoners vragen je werkelijk het hemd van je lijf. Het ene moment moet je op zoek naar wat ingrediënt­en om letterlijk eten op tafel te brengen en het andere moment ren je in rep en roer de wereld af om medicijnen te zoeken voor een complete ziekenboeg. De afwisselen­de missies die de vier dorpen in Dragon Quest Builders je bieden, houden je ruim 50 uur bezig. En terwijl je dit doet mag je geregeld nog vijanden verslaan. Dragon Quest Builders bruist van het leven. Eerder verscheen de game al op de PlayStatio­n 4, maar nu is het spel uitgebrach­t op de Switch. Kortom, je hebt het voordeel dat Dragon Quest Builders onderweg kan spelen! Even in de bus kijken hoe het met je dorp gaat? Geen probleem. Even een halfuurtje bouwen of op pad gaan? Sla je slag. Er is alleen wel een nadeel aan Dragon Quest Builders en dat is dat het tempo tergend laag ligt. In een halfuurtje krijg je simpelweg niet zo heel veel voor elkaar in de game dus blijven je mogelijkhe­den vaak beperkt tot snel iets bouwen of even snel een stukje lopen. Maar een missie voltooien in zo’n korte tijd is alsof Pasen en Pinksteren op één dag vallen. Dat gaat dus niet gebeuren.

Waar Nintendo’s hybride console uitnodigt om onderweg te spelen, verpest dit element dat enigszins. Zelfs de exclusieve toevoeging­en zoals de razendsnel­le tijger, de Great Scaregrub, die je vele malen sneller de wereld laat doorkruise­n, helpen niet. Bovendien is het zo dat je niet even geholpen wordt wanneer je een missie onderbreek­t en daar later weer mee verder gaat. Vaak weet je dan simpelweg niet meer wat je concrete doel was, waardoor je als een kip zonder kop door Alefgard loopt te banjeren. De game leent zich dus van nature het beste om thuis op de bank op groot scherm te spelen, al moet wel gezegd worden dat de unieke game er prachtig uitziet op het kleine scherm van de Switch.

Overigens is er naast het onderweg spelen nog een ander element dat minder sterk uitpakt en dat is de taal. De gamemenu’s zijn namelijk enkel in het Engels beschikbaa­r. Een vreemde keuze voor een spel dat pronkt met een 7+ label op de hoes. Niet iedere kleine gamer zal de game dus begrijpen. Dat is jammer, want ontwikkela­ar Square Enix heeft verder wel nagenoeg alle puntjes op de ‘i’ gezet bij Dragon Quest Builders. Het spel ziet er geweldig uit en geeft je een mooie grote wereld waarin je kunt bouwen wat je wil. (NU)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname