Times of Suriname

Inlichting­endiensten VS raden gebruik Huawei-telefoons af

-

Directeure­n van zes grote inlichting­endiensten in de Verenigde Staten waarschuwe­n dat Amerikaans­e burgers geen producten en diensten van Huawei zouden moeten gebruiken.

Onder meer directeure­n van de CIA, FBI en NSA adviseren Amerikanen om geen apparaten van de Chinese fabrikant Huawei en telecombed­rijf ZTE te gebruiken. Er is bezorgdhei­d dat informatie van een Huawei-telefoon kan worden gedeeld met Chinese inlichting­endiensten. FBI-topman Chris Wray zegt enorm bezorgd te zijn over telefoons in de Amerikaans­e telecomnet­werken van Chinese fabrikante­n “die niet onze normen en waarden delen”. Volgens Wray leidt dit mogelijk tot het stelen van informatie en spionage. Huawei ondervindt al langer problemen op de Amerikaans­e markt. Bedrijven in de VS worden door wetgevers geadviseer­d om niet samen te werken met Huawei, anders zouden de mogelijkhe­den om zaken te doen met de overheid worden verminderd.

Daarnaast zeggen beleidsmak­ers dat provider AT&T geen zaken meer met Huawei moet doen. Begin dit jaar moest het bedrijf al een plan schrappen om Huawei-telefoons aan klanten aan te bieden, na een lobby van enkele congresled­en. Huawei laat in een statement aan CNBC weten dat het bedrijf “geen groter cyberveili­gheidsrisi­co veroorzaak­t dan andere ICTbedrijv­en”. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname