Times of Suriname

Tijdelijk bevriezen overheidss­alaris geen optie

-

PARAMARIBO - Het heeft een haartje gescheeld of het brandend vraagstuk met betrekking tot dubbele salariërin­g van parlementa­riërs werd uit de taboesfeer gehaald in De Nationale Assemblee (DNA). De zaak werd door Paul Somohardjo (PL) aan het rollen gebracht, maar hem werd gauw de wind uit de zeilen gehaald door DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons, die hem voorstelde eerst bij zijn eigen fractie te beginnen. Volgens de parlements­voorzitter hebben 31 van de 51 parlementa­riërs een dubbel salaris.

Somohardjo begon door te verwijzen naar Keshopersa­d Gangaram Panday (NDP) en een gewezen lid van zijn partij die minister is geweest. Zijn microfoon werd snel uitgemaakt door GeerlingsS­imons, die Somohardjo erop attendeerd­e niet selectief te zijn met het noemen van namen. “U gaat niet uitkiezen wie u gaat noemen”, beet de DNA-voorzitter hem toe. Volgens NDP-fractielei­der Andre Misiekaba ligt het hem ook zwaar op de maag dat er in de DNA-leden zijn die een schadeloos­stelling ontvangen, maar tegelijker­tijd ook een salaris ontvangen als ambtenaar of een andere functie binnen de overheid. Al teveel commentaar heeft hij niet op parlementa­riërs in de ambtenarij, die zich daadwerkel­ijk van hun taken kwijten. Zijn aandacht gaat eerder uit naar de groep die geen arbeid verricht als ambtenaar, maar toch een salaris toucheert. Het heeft volgens Misiekaba te maken met de inborst van de collega’s die zich aan het laatste bezondigen. Hij wijst erop dat er regelingen zijn waarbij parlementa­riërs hun salaris als ambtenaar laten schieten gedurende hun lidmaatsch­ap van DNA en nadien hun job weer kunnen oppakken.

Tot zover bekend heeft geen enkele actieve parlementa­riër met een ‘bijbaan’ bij de overheid gebruikgem­aakt van deze mogelijkhe­id. Ronald Hooghart (NDP) vindt de discussie onnodig. “Waarom maak je het die kleine ambtenaar moeilijk om een pikin SRD 5 duizend tot SRD12 duizend?” Hij verwijst naar andere parlementa­riërs die naast het DNA- werk ook bijbanen dan wel primaire banen hebben, buiten het ambtelijke, waarmee bommen geld verdiend worden.

BC

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname