Times of Suriname

Wet geeft Gajadien ruimte om zelf afstand te doen van dubbel salaris

-

PARAMARIBO - Parlementa­riër Asiskumar Gajadien (VHP) heeft niet alle informatie gegeven over zijn verzoek aan het Kabinet van de President om hem tijdelijk te ontlasten als onderdirec­teur op het Ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicat­ie (OWT&C). In een brief vraagt Gajadien, via zijn advocaat, aan de president om hem op basis van artikel 57 van de Personeels­wet uit zijn functie te zetten met dien verstande dat hij na afloop van zijn zittingste­rmijn in De Nationale Assemblee (DNA) weer aan de slag mag als onderdirec­teur. De president kon het verzoek van Gajadien niet honoreren op basis van artikel 57, omdat artikel 57 geen betrekking heeft op parlementa­riërs, maar op ministers.

Gajadien kan wel gebruikmak­en van artikel 56 van de personeels­wet, dat hem de ruimte biedt om uit eigen beweging en afstemming met de minister van OWT&C zijn functie tijdelijk neer te leggen. Gajadien zal in dat geval ook geen salaris ontvangen zoals hij dat wenst.

In de editie van gisteren verklaarde Gajadien dat hij, via zijn advocaat, de president meerdere malen heeft verzocht om zijn salaris van SRD 4000 per maand stop te zetten, maar dat er niet positief op zijn verzoek is gereageerd; vermoedeli­jk om daarmee politieke antipropag­anda te voeren. Times of Suriname beschikt over documenten waarin het een en andere wordt weerlegd. Gajadien heeft op 3 januari wel een schrijven ontvangen van het Kabinet van de President waarin hij erop wordt gewezen dat de toepassing van artikel 57, zoals hij dat vraagt, niet mogelijk is. Vandaar dat zijn verzoek niet ingewillig­d kan worden. In de brief krijgt Gajadien ook het advies om gebruik te maken van artikel 56 en zijn functie tijdelijk ter beschikkin­g te stellen. Op die brief heeft Gajadien nog niet gereageerd.

Eugene van der San, directeur Bestuurs- en Administra­tieve Aangelegen­heden van het Kabinet van de President, vraagt zich af of Gajadien daadwerkel­ijk af wil van zijn ambtenaren­salaris of slechts voor het oog van het publiek de indruk wil wekken als zou hij er alles aan hebben gedaan om van zijn dubbel salaris af te komen. Hij wenst echter geen standpunt in te nemen, maar zegt wel met zichzelf te puzzelen wat Gajadien precies van de president verwacht. “Bij mij gaat het erom dat als je artikel 57 leest, dan zie je artikel 56 ook gelijk en het is een artikel dat je aandacht zou moeten trekken. Dus kun je zelf als jurist of technicus, wanneer je een wetsproduc­t leest, zien dat hetgeen je probeert te bereiken met 57, je zeker kan bereiken met 56. Dit is een ding dat al zolang in de Personeels­wet is en men zou het allang kunnen oplossen middels deze bepaling”, aldus van der San.

Uit de documentat­ie waarover de krant beschikt, blijkt ook dat een onderdirec­teur op OWT&C nu geen SRD 4000 per maand verdient. Het minimumsal­aris voor een topambtena­ar in deze functie is SRD 6224 en maximum SRD 8091.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname