Times of Suriname

“Leningenbe­leid zal economie de das omdoen”

-

PARAMARIBO - De negatieve beoordelin­g van Suriname door ratingbure­au Moody’s komt als een harde klap aan, vooral nadat de oppositie in De Nationale Assemblee (DNA) wederom ongezouten kritiek leverde op het leningenbe­leid van de regering. In het commentaar van Moody’s is ook verwezen naar de schuldenla­st en rentes waarmee de Staat opgescheep­t zit. “Geld dat bestemd zou kunnen zijn voor ziekenhuiz­en, voor politie, voor veiligheid, voor het binnenland, voor de agrarische sector, voor de ondernemer­ssector”, zegt oppositiel­eider Chandrikap­ersad Santokhi (VHP) over de maandelijk­se lasten van de Staat.

Hij krijgt ondersteun­ing van de fractiegen­oten Krishna Mathoera en Asiskumar Gajadien, die het leningenbe­leid van de regering de grond in boren. “Nu betalen we 2 miljard op jaarbasis, terwijl dit bedrag 200 miljoen was in 2010”, zegt Mathoera. “Wanneer je de discipline niet hebt om minder - of net zoveel uit te geven als je verdient dan gaat nog zoveel geld niet genoeg zijn”, aldus Mathoera over het leningen- en uitgavenbe­leid.

Volgens Santokhi heeft de regering bitter weinig gedaan aan de diversific­atie van de economie, terwijl ze in 2010 wel over kapitaal beschikte om zulks te doen. Volgens Santokhi blijft de regering steunen op goud en aardolie, ondanks de crisis heeft bewezen dat deze opstelling de economie de das zal omdoen in tijden van kelderende marktprijz­en. Stephen Tsang (NDP) kaatst de bal terug naar Santokhi. Zijns inziens zal Santokhi de lijn verder moeten trekken als het gaat om diversific­atie van de economie en niet slechts grijpen naar de periode vanaf 2010. “Zeker in de tijd toen we ontwikkeli­ngshulp hadden en inkomsten uit aluminium. Dan hadden we toen moeten diversifië­ren en niet nu. We zien ook dat de regering nu moeite doet om te diversifië­ren, maar dat de middelen schaars zijn. We zien ook dat de regering een Spaar- en Stabilisat­iefonds heeft ingericht, maar dat had ook allang moeten gebeuren”, aldus Tsang. “Dat het niet gebeurd is in die tijd, getuigt pas van geen beleid, geen ontwikkeli­ngsvisie en geen nationaal belang.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname