Times of Suriname

RC Maagdenhui­s ondersteun­t al 10 jaar projecten in Suriname

-

NICKERIE - Het RC Maagdenhui­s in Nederland is een organisati­e die projecten uitvoert in onder andere Suriname. De focus van de organisati­e wordt gelegd op jong en oud. De afgelopen week realiseerd­e het Maagdenhui­s samen met zijn counterpar­t, stichting Sari, weer twee projecten in Nickerie. Het gaat om de grondige renovatie van de St Claraschoo­l en het inrichten van het ICT-lokaal van de St Alfonsussc­hool door 15 nieuwe computers en een kopieermac­hine te doneren. De renovatie, voor een bedrag van bijkans SRD 200 duizend is het grootste project dat de organisati­e ooit in Suriname heeft gefinancie­rd. Het andere project heeft ongeveer 12 duizend euro gekost.

Directeur Titus de Jong van het Maagdenhui­s stond aan het hoofd van een delegatie bij de oplevering van de projecten in Suriname. De Jong vertelt aan de krant dat hij, nu al 9 jaar, jaarlijks afreist naar Suriname voor het Maagdenhui­s. Hij benadrukt dat zijn organisati­e niet alleen in Nickerie projecten financiert, maar ook in de andere districten en het binnenland. “We doen veel projecten voor jongeren, vooral in het binnenland. Jongeren zijn belangrijk vooral in hun ontwikkeli­ng en hebben veel nodig; ze zijn kwetsbaar en hebben meer kansen nodig. Vandaar dat we proberen ons steentje bij te dragen daaraan”, vertelt De Jong aan de krant.

Het Maagdenhui­s is van oorsprong, ongeveer 400 jaar geleden, een weeshuis geweest. Toen het weeshuis de deuren sloot, was er nog geld over en daarmee begon de organisati­e projecten te ondersteun­en in verschille­nde landen. Dit is mogelijk, omdat volgens De Jong het overgeblev­en geld goed werd belegd en de rente op eigen vermogen genoeg oplevert. Tien jaar terug heeft de organisati­e haar vleugels ook uitgeslage­n naar Suriname. Per jaar ondersteun­t het Maagdenhui­s, volgens De Jong 30 tot 40 projecten in Suriname, waarvan de financieri­ng per project verschilt. “Het loopt heel erg uit elkaar. We hebben projecten van 1000 euro maar ook projecten van 25 duizend euro”, legt de directeur van het Maagdenhui­s uit. Hij geeft aan dat er veel projecten worden uitgevoerd voor de EBGS-scholen om te letten op kwetsbare kinderen. In Moengo wordt nu een project gefinancie­rd voor kinderen om lees- en taalachter­standen in te lopen. Ook de ouders worden daarbij betrokken. In het Boven-Suriname gebied worden er momenteel ook projecten uitgevoerd om de dorpen te ontwikkele­n. Het werkgebied van het Maagdenhui­s omvat naast Suriname ook Nederland, Caribisch Nederland (voormalig Nederlands­e Antillen), Senegal en Togo. AL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname