Times of Suriname

*URHQ/LQNV HQ 3YG$ ZLOOHQ DERUWXVSLO ELM KXLVDUWV

-

'(1 +AA* - 'e abortuspil moet voortaan te krijgen zijn bij de huisarts. 'at vinden *roen/inks en de 3vdA die daartoe een initiatieI­wetsvoorst­el indienen. In de huidige situatie kunnen vrouwen de pil alleen bij een ziekenhuis oI abortuskli­niek krijgen.

2ver de abortuspil was de aIgelopen jaren veel te doen. In 2016 wilde toenmalig minister (dith 6chippers 9olksgezon­dheid de pil al beschikbaa­r maken bij de huisarts. 'e huidige coalitie voelt daar niets voor. 9olgens *roen/inks zit er een duidelijk verschil tussen het oude plan van 6chippers en het initiatieI­wetsvoorst­el: */ en de 3vdA willen niet dat huisartsen allemaal apart een vergunning moeten aanvragen. ³'it voorstel vergroot de keuzevrijh­eid en toegang tot zorg voor alle vrouwen¶¶ vindt Tweede Kamerlid Corinne (llemeet */ . 'e abortuspil bij de huisarts is een stap vooruit voor alle vrouwen. +et maakt namelijk nogal wat uit oI je als vrouw naar je eigen vertrouwde huisarts kunt oI het land moet doorkruise­n naar een kliniek waar je niemand kent. :anneer iemand de keuze maakt een zwangersch­ap aI te breken is het heel belangrijk dat goede zorg wordt geboden.´ 2ok haar 3vdA-collega 6haron 'ijksma spreekt van µeen belangrijk­e stap vooruit¶.

Met dit wetsvoorst­el krijgen vrouwen de zekerheid dat ze ook bij hun vertrouwde huisarts terecht kunnen als zij dat willen.´ (AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname