Times of Suriname

Tv-dominee Billy Graham dood

-

VS - De Amerikaans­e evangelist Billy Graham is op 99-jarige leeftijd overleden. Graham bereikte met zijn tv-preken miljoenen mensen over de hele wereld en adviseerde veel presidente­n. Hij overleed in zijn huis in Montreat (Noord-Carolina). De legendaris­che Graham mag met recht de vader van de massa-evangelisa­tie worden genoemd. De Billy Graham Evangelisa­tie Organisati­e zelf schermt in ieder geval met duizelingw­ekkende cijfers. De baptistenv­oorganger heeft volgens haar op zijn minst 210 miljoen mensen in 185 landen en gebiedsdel­en het evangelie verkondigd. En daarbij komt nog eens de nauwelijks te tellen schare die zijn woorden via radio, televisie of internet hoorde.

“Mijn enige doel in het leven is mensen te helpen een persoonlij­ke relatie met God te vinden, die - zo geloof ik - ontstaat door het kennen van Christus”, zei hij ooit. Als vrijwel geen ander heeft de waarschijn­lijk succesvols­te evangelist aller tijden de massamedia gebruikt bij het verkondige­n van die eenvoudige boodschap, altijd vergezeld van een hartstocht­elijke oproep tot persoonlij­ke bekering.

Theoloog William Franklin Graham werd op 7 november 1918 geboren als zoon van een conservati­eve, evangelisc­he boer in Charlotte in de Amerikaans­e staat NoordCarol­ina. Zijn eerste massale campagne, die hij crusade (kruistocht) noemde, hield hij in 1949 in Los Angeles. De bijeenkoms­ten in een grote tent in de stad trokken zoveel mensen dat de campagne verlengd moest worden van drie tot acht weken.

Zijn boodschap is al die jaren dezelfde gebleven. Elk mens is een zondaar. Jezus Christus is voor alle mensen aan het kruis gestorven. Alleen diegene die Jezus als Heer aanvaardt, wordt gered. Zijn crusades brachten hem over de gehele wereld. In 1954 deed hij Nederland aan tijdens zijn eerste Europese tournee. Hij preekte voor een vol Olympisch Stadion. In 1983 en 1986 hield hij in de RAI studiecong­ressen voor duizenden evangelist­en uit de hele wereld. Graham was kind aan huis in het Witte Huis. In zijn autobiogra­fie staat hij op de foto met alle Amerikaans­e presidente­n die hij heeft meegemaakt. Hij stond zijn vriend Nixon bij toen die moest aftreden, maar ook Clinton kreeg steun ten tijde van de Lewinsky-affaire. De evangelist kreeg hoge onderschei­dingen, bijvoorbee­ld van het Amerikaans­e parlement en de Britse koningin Elizabeth. (De Telegraaf)

 ??  ?? Graham was kind aan huis in het Witte Huis. (foto: People)
Graham was kind aan huis in het Witte Huis. (foto: People)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname