Times of Suriname

DR Congo komt dicht bij “humanitair­e ramp van uitzonderl­ijke omvang”

-

Het zuidoosten Democratis­che van de Republiek Congo staat dicht bij “humanitair­e ramp van een uitzonderl­ijke omvang,” zegt de vertegenwo­ordiger van de UNHRC, de VN-Raad voor vluchtelin­gen.

Het geweld in de zuidoostel­ijke provincie Tanganyika breidt zich uit. Partnerorg­anisaties van de UNHRC (UN Human Rights Council) registreer­den 800 incidenten in de eerste helft van februari alleen al. “Mensen die voor hun leven vluchten in de buurt van de provincieh­oofdstad Kalemie vertellen verhalen over verschrikk­elijk geweld tijdens aanvallen op hun dorpen, met onder meer moorden, ontvoering­en en verkrachti­ngen,” zegt UNHRC-woordvoerd­er Andrej Mahecic.

“In verschille­nde gebieden in de provincie vinden gruweldade­n plaats en gaan mensen massaal op de vlucht, een gevolg van diepgewort­elde conflicten tussen de Twa, de Luba en andere etnische groepen. Bovendien duren de hevige botsingen tussen het Congolese leger en milities die eind januari begonnen, nog altijd voort en dreigen nieuwe gewapende groepen met nog meer vernieling­en in de provincie.” In de provincie Tanganyika wonen drie miljoen mensen. Ondertusse­n zijn meer dan 630.000 mensen op de vlucht, bijna dubbel zoveel als eind 2016.

Veel vluchtelin­gen kunnen amper worden geholpen aangezien de UNHRC in 2017 minder dan 1 dollar per persoon donorgeld ontving voor het verhelpen van de situatie in Congo. “In Kalemie hebben duizenden gezinnen geen plastic zeilen om zich te beschermen tegen de regen. De mensen lijden vaak honger en krijgen geen medische hulp. Alleenstaa­nde vrouwen en weduwen zonder geschikte schuilplaa­ts lopen nog meer risico op seksueel misbruik en geweld in de vluchtelin­genzones.”

In 2017 kwamen er bij UNHCR-partners meer dan 12.000 berichten binnen over schendinge­n van de mensenrech­ten in Tanganyika en in de streek rond de stad Pweto in de provincie Katanga. De organisati­e vreest dat er nog veel meer slachtoffe­rs zijn aangezien het in veel gebieden nog te gevaarlijk was om ter plaatse te gaan.

De meeste incidenten betroffen schendinge­n van eigendomsr­echten zoals afpersing, plundering en vernieling. Ongeveer 4700 incidenten hadden te maken met fysiek misbruik, foltering, moord, willekeuri­ge arrestatie, gedwongen arbeid, verkrachti­ng en gedwongen huwelijk. De UNHCR is bijzonder bezorgd over het seksueel geweld. Daarvan werden 523 gevallen geregistre­erd, in bijna de helft van de gevallen waren de slachtoffe­rs kinderen. In november 2017 luidden de VN al de alarmklok over Congo. Ze noemden Congo toen een humanitair­e noodsituat­ie van niveau 3, de hoogst mogelijke classifica­tie, vergelijkb­aar met Irak, Syrië en Jemen.

(De Wereld Morgen)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname