Times of Suriname

De Griekse beerput van het Novartis-schandaal

-

Griekenlan­d staat in rep en roer vanwege het Novartissc­handaal. Dit Zwitserse pharmabedr­ijf deelde steekpenni­ngen uit aan dokters en politici om zijn geneesmidd­elen duurder te verkopen en vaker voor te schrijven dan gelijkaard­ige goedkopere geneesmidd­elen. Bruno Tersago lijst de betrokken politici op in een vernietige­nde analyse van de Griekse politieke en mediacultu­ur.

Ik geloof dat het nieuws ondertusse­n ook al in Nederland en België is doorgedron­gen: Novartis is een Zwitsers farmaceuti­sch bedrijf dat er wordt van beschuldig­d steekpenni­ngen te hebben gegeven aan dokters en politici in Griekenlan­d om op die manier een speciale behandelin­g te krijgen.

Dat wil zeggen dat Novartis-geneesmidd­elen in Griekenlan­d ofwel duurder zouden worden verkocht, ofwel vaker zouden worden voorgeschr­even dan geneesmidd­elen van andere producente­n. De hele kwestie zou de Griekse schatkist miljarden euro hebben gekost. Ik probeer er een touw aan vast te knopen, want het is weer een complex verhaal.

Het Novartis-schandaal beperkt zich bovendien niet tot Griekenlan­d: het bedrijf heeft zich ook in andere landen bezondigd aan het geven van steekpenni­ngen. De Amerikaans­e binnenland­se inlichting­endienst FBI is zelfs achter de zaak aan gegaan en heeft na bekentenis­sen van een aantal Griekse getuigen, een rapport opgesteld waarin een aantal Griekse namen staan. Trojka kijkt passief toe Ook het Grieks Hooggerech­tshof heeft een rapport opgesteld op basis van getuigenis­sen van drie anonieme getuigen – zogenaamde klokkenlui­ders – dat afgelopen week aan het parlement werd doorgespee­ld. In dat rapport staan de namen van politici voor de periode van 2006 tot 2015, een periode nota bene waarin Griekenlan­d onder curatele van buitenland­se schuldeise­rs stond. De trojka van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internatio­naal Monetair Fonds ging precies na hoeveel geld er binnenkwam en hoeveel geld er werd uitgegeven, dus het is op zijn minst merkwaardi­g dat dit soort omkoopprak­tijken gewoon kon doorgaan onder de ogen van die trojka.

In het rapport beweren de getuigen dat politici tot 50 miljoen euro smeergeld zouden hebben gekregen van Novartis. Ook namen van journalist­en zouden in het rapport voorkomen.

(De Wereld Morgen)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname